FOTO by PR

Elegant

Što to veže ptice i ljude? Otkrijte tajnu vezu koja traje tisućama godina!

PR 25. svibnja 2023.

Posjetite izletište Sopotac u Nijemcima i obilježite Svjetski dan ptica selica!

Samo jednim posjetom ovog područja možete vidjeti više vrsta ptica nego na drugim mjestima u nekoliko dana! Ako želite doživjeti ovo nezaboravno iskustvo, ne propustite ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana ptica selica, koje će se održati na izletištu Sopotac 29. svibnja od 9 sati. Pridružite se slavlju prirode i potaknite svoj interes za promatranjem ptica među širom populacijom, posebno kod djece!

Svjetski dan ptica selica Nijemci 1

Svjetski dan ptica selica obilježava se diljem svijeta, a općina Nijemci već četvrti put stavlja naglasak na tu nevjerojatnu vezu između ptica i ljudi. Događaj će se održati 29. svibnja s početkom u 9 sati, a namijenjen je učenicima osnovnih škola i mladima kako bi ih se poučilo o važnosti zaštite prirode.

Svjetski dan ptica selica Nijemci 2

Kroz zabavne, edukativne aktivnosti i vožnju brodom Sveta Katarina, djeca će otkrivati tajanstven svijet pernatih stanovnika, istraživati načine njihova života i otkriti kako se vješto prilagođavaju okolišu, a najuzbudljiviji trenutak dolazi kad mali istraživači budu svjedočili procesu prstenovanja ptica.

Svjetski dan ptica selica Nijemci 3

Prstenovanje ptica je znanstveni postupak koji omogućava individualno obilježavanje divljih ptica nakon čega se vraćaju u prirodu. Zahvaljujući tim oznakama znanstvenici mogu pratiti ptice, saznati više o njihovu životu i njihovim selidbenim rutama.

Svjetski dan ptica selica Nijemci

Evidentiranje mjesta na kojima su prstenovane ptice pruža dragocjene informacije o njihovim migracijama i broju na određenom području. No, ovaj događaj ima puno dublje značenje, a to je da nas podsjeti na neophodnost odgovornog ponašanja prema prirodi i očuvanje bioraznolikosti koja obitava na našem planetu.

Općina Nijemci smještena je u Srijemu, na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj. Kroz nju teče rijeka Bosut, dok se velikim dijelom prostire i Spačva, najveća šuma hrasta lužnjaka u zemlji.

Ovo područje dom je raznolikim vrstama ptica uključujući žute, sive i bijele čaplje, crne i bijele rode, žličarke, crne lunje, vodomare i mnoge druge. U općini Nijemci zabilježeno je oko 100 vrsta ptica od kojih se neke tu gnijezde ili se koriste ovim područje kao odmorištem tijekom migracije ili tu prezimljavaju. To ga čini iznimno atraktivnim za promatranje ptica tijekom cijele godine.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana ptica selica je potaknuti interes za promatranjem ptica među širom populacijom, posebno kod djece. Općina Nijemci i Turistička zajednica općine Nijemci tako provode brojne aktivnosti istovremeno podižući svijest o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica, biljnog svijeta i prirode općenito.

Općina Nijemci posjeduje izvanredan turistički potencijal, a izletište Sopotac ističe se kao posebno atraktivno mjesto koje promovira aktivnosti koje ne narušavaju prirodu i biološku raznolikost.

U općini Nijemci postoji nekoliko lokacija za promatranje ptica, a iskusni promatrači tvrde da se u Nijemcima u jednom satu može vidjeti više vrsta ptica nego na drugim mjestima u nekoliko dana.

Posjet Arboretumu na obali Bosuta omogućuje promatranje ptica u tradicionalnom srijemskom vrtu, dok je izletište Sopotac glavno odredište za obilježavanje Svjetskog dana ptica selica. Putem tematsko-informativne staze, oplemenjene s 30 panela i šest pametnih klupa i tematskog parka, djeca će se moći zabaviti dok uče o vrijednim stanovnicima ovog kraja.

Svjetski dan ptica selica obilježava se od 1993. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite i očuvanja ptica selica te međunarodne suradnje u tom području.

U ponedjeljak 29. svibnja, u 9 sati učenici osnovnih škola moći će posjetiti izletište Sopotac gdje će sudjelovati u edukativnim radionicama i svjedočiti prstenovanju ptica uživo. Ova vrijedna iskustva pružit će im uvid u važnost ptica selica i njihovu ulogu u očuvanju naše prirode.

Ne propustite priliku povezati se s prirodom i otkriti tajnu vezu između ptica i ljudi na Svjetski dan ptica selica u općini Nijemci!