FOTO by Instagram @scenic.70 / @reginaforsstrom

Dom

Što simbolizira cvijet zvončića?

admin 23. veljače 2024.

Uskoro će livade ukrasiti jedinstveni zvončići…

U jeziku cvijeća, zvončić je simbol poniznosti, postojanosti, zahvalnosti i vječne ljubavi. Kaže se da ako cvijet zvončića okreneš naopačke, a da ga ne potrgaš, dobit ćeš onu koju voliš, a ako nosiš vijenac od zvončića moći ćeš govoriti samo istinu.

Jedna od zanimljivih činjenica je da zvončići nisu uvijek plavi.

Zvončići su poznati i slavljeni zbog svoje plave nijanse, ali nisu svi zvončići zapravo plavi, osobito u početku. Cvjetanje zvončića počinje više kao ružičasta ili ljubičasto-ružičasta boja prije nego što se promijeni u plavu nijansu po kojoj su toliko poznati, a zatim se vrati u više ružičastu boju nakon oprašivanja.

Međutim, ne postaju svi zvončići plavi. Neke biljke zvončića zapravo daju ružičaste ili čak bijele cvjetove. Ipak, to što su plavi dio je onoga što ih čini tako posebnima. Plava je rijetka boja u prirodi, uključujući i divlje cvijeće. Zapravo, samo oko 10 posto od više od 280 000 cvjetnica diljem svijeta proizvodi plave cvjetove.

Možete ih uzgajati kod kuće

Zvončiće je moguće uzgajati u vlastitom dvorištu, pod uvjetom da imate mjesto s pravim uvjetima za uzgoj.

Kao i mnoge druge vrste divljeg cvijeća u šumi, ove biljke najbolje rastu na sjenovitim ili djelomično sjenovitim mjestima, a najbolje uspijevaju na vlažnom tlu. Pojedinačne biljke trebaju biti razmaknute 1 do 2 stope. Ako zvončiće sadite iz sjemena, posijte sjeme oko šest tjedana prije očekivanog zadnjeg mraza kako biste omogućili hladno vlažnu stratifikaciju.

Vrijeme cvatnje

Zvončići obično cvjetaju od kraja ožujka do početka svibnja, no to se razlikuje od godine do godine. Oni su jedni od posljednjih proljetnih cvjetova koji procvatu prije nego što se šumske krošnje zatvore i novo lišće zakloni sunčevu svjetlost. Ako je proljeće blago, zvončići reagiraju ranijim cvjetanjem.