Ljubav & veze

Što s prezimenom nakon vjenčanja – ostaviti svoje, promijeniti ili zadržati oba?

Daria Lovrić 26. svibnja 2023.

Ima li promjena prezimena baš toliko veliku ulogu u bračnom životu?

Uz milijun obaveza s kojima se susrećemo prije vjenčanja važnu ulogu ima i donošenje odluke što ćemo s prezimenom.

U današnje vrijeme trendovi pokazuju da se sve manje parova odlučuje za tradiciju i da im promjena ženinog prezimena ne igra veliku ulogu. S druge strane, postoje i oni kojima je održavanje tradicije vrlo bitna stavka u životu.

Ne postoji zakon koji nas tjera na tu promjenu, međutim u Hrvatskoj i dalje tradicija u pravilu nalaže da se činom vjenčanja postaje jedna obitelj pod jednim prezimenom. Kroz cjelokupno odrastanje učeni smo da su „tako radile“ naše majke, bake i prabake.

Istražili smo koji su razlozi radi kojih se sve više žena odlučuje na zadržavanje „djevojačkog“ prezimena i došli do nekoliko zaključaka.

Jedan od razloga je da većina u svijetu danas ostavlja svoje prezime nakon udaje, posebice poznate osobe kako bi ostale prepoznatljive i kako ne bi morale mijenjati svoj “brend”.

Logičnije objašnjenje je da sve više parova u današnje vrijeme živi zajedno prije braka, što znači da su već navikli živjeti u jednom kućanstvu s dva prezimena prije nego što su izrekli sudbonosno “DA”. Nastavak suživota koristeći dva različita prezimena im je sasvim normalna stvar te i nakon vjenčanja nastavljaju tako funkcionirati.

U treću skupinu spadaju oni parovi kojima jednostavno nije važno koje će prezime žena nositi. U tom slučaju, žena najčešće zadržava svoje jer bi im promjena prezimena oduzela previše vremena na mijenjanje svih dokumenata koje posjeduje i nepotreban trošak.

Do eventualnog problema radi dva različita prezimena može doći kad par dobije djecu i pokrene se rasprava o djetetovom prezimenu.

Za žene koje su zadržale svoja prezimena smatra se da su neovisne, ambiciozne, te više kompetentnije od drugih, iako to ne mora nužno biti tako.

U svakom slučaju, radi se o osobnoj odluci koju par mora donijeti samostalno i trebala bi odgovarati i jednoj i drugoj strani. Najvažnije je da brak uspije.