Što nas očekuje na Festivalu Taste the Mediterranean/OKUSI MEDITERAN?

Viktoria Šafranić 14. svibnja 2017.

Prelijepi Šibenik će od 01-04.06. postati gastronomsko središte Hrvatske, koje će zasigurno privući sve ljubitelje mediteranske kuhinje

Dobra hrana, dobro vino, dobra zabava. Sve to čeka vas na Festivalu Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, u Šibeniku i okolici, od 1. do 4. lipnja. Četvrto izdanje gastronomske manifestacije, koja je postala nezaobilazni sastanak svih ljubitelja mediteranske hrane, i ove će godine okupiti vrhunske strane i domaće chefove, sommeliere, stručnjake, novinare…

U 4 festivalska dana održat će se mnoštvo zanimljivih radionica, kulinarskih i slastičarskih prezentacija otvorenih široj publici, ali i profesionalnim kuharima, ugostiteljima i učenicima TUŠ-a.

Deset najboljih šibenskih restorana i konoba uključilo se u ovogodišnji program, te će za vrijeme Festivala posluživati lokalna mediteranska jela i vina po prigodnim cijenama. Prepoznat ćete ih po plavo-bijelim balonima s oznakama Taste the Mediterranean.
Na jedinstvenoj lokaciji Manastira Krka, u NP Krka, prvog dana Festivala, WSET sommelier Mira Šemić vodit će vas kroz degustaciju vrhunskih vina, a u petak će se na Roškom slapu održati cooking show majstora japanske kuhinje s mediteranskim štihom, chefa Ippeia Uemure.

Na ekskluzivnoj večeri, u petak navečer, u marini Betina, na Murteru, imat ćete priliku kušati spoj francuske i istarske kuhinje, u izvedbi dvije velike dame gastronomije: parižanke Flore Mikula i zagrebčanke Vesne Miletić. Također, održat će se i večera u restoranu Mediteran u Primoštenu, u subota, 03.06. Kuhat će Lionel Levy, Ippei Uemura, Yoan Dessarzin i domaćin, chef Pero Savanović.

Dok će u nedjelju, u čuvenoj konobi Opat, u NP Kornati, mladi chef Ante Božikov ponuditi bogatstvo okusa i mirisa svojih jela. Mjesta su ograničena pa je večere i ručkove potrebno rezervirati putem web stranice www.tastethemediterranean.eu
Visoku gastronomiju predstavit će Michelinov chef Lionel Levy i njegov chef slastičar, Yoan Dessarzin, koji će pripremiti završnu večeru Festivala Taste the Mediterranean.

U novom šibenskom kultnom mjestu, bio-bistrou SHE, bit će riječi o ekološkoj poljoprivredi, koju će predstaviti stručnjakinja za ruralni razvoj Sonja Karoglan Todorović, te o rastućem trendu korištenja eko-proizvoda u ugostiteljstvu, o čemu će govoriti Jelena Petrov iz RERA SD.

Subotnji program festivala održat će se u preuređenom Caffe baru Moderato Cantabile, s početkom u 10.30 sati. Tu će belgijska dizajnerica Kunty Moureau, autorica projekta Belgian Food Mood, predstaviti chefa Jeremyja Girvana koji će održati kulinarsku demonstraciju. Predstavit će se i kulinarski institut Kul in, čiji impozantni tim vodi chef Zdravko Perić, a „Komunikacija osjetila“ tema je njihovog cooking showa.

Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! predstavlja mediteransku kulturu življenja, a posebno gastronomiju i autohtone proizvode, te promovira Šibenik i okolicu kao poželjnu gourmet destinaciju. To je jedini festival u Hrvatskoj koji okuplja toliki broj vrhunskih stranih i domaćih kuhara, sommeliera, umjetnika, novinara, te zaljubljenika u dobru hranu. A svi zajedno uživaju u dijeljenju iskustava i slasnih trenutaka.

Za detaljan program festivala posjetite www.tastethemediterranean.eu