FOTO by Instagram @thefortressofknin / @drazan_photography

Putovanja

Stazama naših predaka – kraljevski grad Knin

admin 05. srpnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Gradnja Kninske tvrđave započela je u 9. stoljeću, a jedna je od najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Europi u kojoj su stolovala četiri hrvatska kralja.

U blizini tvrđave smjestilo se prirodno čudo, slap Krčić koji izvire u podnožju Dinare i nakon 10,5 kilometara toka slapom se ulijeva u izvor Krke.

Takav slučaj u svijetu nije poznat, a ako ga još niste vidjeli, Knin i njegovu okolicu svakako preporučujemo kao usputnu lokaciju prema moru!

Knin leži na sedam rijeka, okružen je s devet moćnih planina i čudesnim Šarenim jezerima. Iz najviše hrvatske planine Dinare pokraj Knina rađa se prekrasni slap Krčić, a iznad grada uzdiže se Kninska tvrđava, jedna od najljepših tvrđava u Europi.

Arheološka nalazišta na području grada potvrđuju da su Knin i njegova okolica bili nastanjeni već u neolitiku i brončanom dobu. Kroz njegovu burnu povijest naseljavali su ga Rimljani, Ostrogoti, Mlečani, Hrvati, Francuzi, Osmanije, Austrijanci, Srbi…

Zbog svoje strateške pozicije uvijek je bio meta osvajača, no usprkos svim navalama ostalih naroda, Knin se svojom velebnom prošlošću u hrvatsku povijest upisao kao grad koji je bio kolijevka hrvatske narodnosti.

Arheološki nalazi iz razdoblja starohrvatske umjetnosti i ranoga srednjega vijeka svjedoče o ranoj prisutnosti Hrvata na tom području. Knin prvi put spominje oko 950. bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet, pod imenom Tenen (grč. τὸ Τενήν), kao grad i središte župe (grč. ἡ Τνήνα). U srednjovjekovnim latinskim izvorima naziva se i Tnin, Tenen, Tinninium, Tzena, Clino i sl.

Srednjovjekovna utvrda podno brda Sv. Spasa bila je kraljevski castrum i povremena prijestolnica hrvatskih vladara u 10. i 11. stoljeću, poput velikih knezova Trpimira, Muncimira, Svetoslava, Stjepana Držislava, Krešimira I…

Za kralja Dmitra Zvonimira Knin je bio prijestolnica Hrvatskoga Kraljevstva, potom prijestolnica posljednjega hrvatskoga kralja Petra, a nakon njegove smrti 1102. godine ušao je u sastav Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva.

Za hrvatsku državnost veoma je važna činjenica da su od 12. do 14. stoljeća u Kninu i Zagrebu naizmjence stolovali herceg i ban, te su se održavali dalmatinsko-hrvatski sabori i zasjedao Banski sud za Hrvatsku.

Početkom 1990-ih i za vrijeme Domovinskog rata Knin je proživljavao tragičnu sudbinu. Nakon samoproglašenja Republike Srpske Krajine 19.12. 1991., Knin je bio njezin glavni grad. Oslobođen je 5. 8. 1995. u operaciji Oluja.

Od bajkovite prirode koja okružuje Knin, osim slapa Krčića, svakako vrijedi posjetiti spektakularne izvore rijeke Cetine koji se nalaze samo tridesetak kilometara od Knina.

U Cetini možete vidjeti i ostatke crkve Svetog Spasa iz 9. stoljeća, jednog od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj.