FOTO by YouTube

Zabava

Sretan završetak: Čimpanza Vanilla po prvi je puta vidjela nebo

admin 28. lipnja 2023.

Neprocjenjiva reakcija koja nam je popravila dan

Na YouTubeu se upravo pojavio dirljiv video koji prikazuje trenutak kada je jedna čimpanza po prvi put ugledala nebo, nakon što je čitav život provela u kavezu. Čimpanza Vanilla  “uzgojena” je u jednom zloglasnom njujorškom laboratoriju za eksperimentalnu medicinu i kirurgiju primata (LEMSIP). Ukupno je Vinilla tamo živjela dvije godine, sve dok 1997 nije zatvoren.

Čimpanza je zatim, zajedno s drugim čimpanzama iz laboratorija, poslana u sklonište u Kaliforniji gdje je ostala do 2019. No zbog prijetnji šumskim požarima sklonište je prestalo s radom i čimpanzama je trebao novi dom. Prošle godine stvar je realizirana i Vanilla i njena svita premješteni su, nakon dugo godina, u prvi pravi dom u Floridu.

U Kaliforniji Vanilla je živjela u kavezu s lančanom ogradom bez zelenila i pogleda na otvoreno nebo pa je tako novi dom u Floridi bio nešto novo jer je tu imala priliku izaći iz kaveza i upoznati se s “otvorenim svijetom“.

Njen prvi izlazak na otvoreno i pogled u nebesko plavetnilo snimljen je kamerom, a reakcija Vanille u kratkom je vremenu postala viralna i osvojila srca mnogih. Vanilla će svoj novi dom dijeliti s drugim čimpanzama koje su imale težak život i koje su se koristile u laboratorijima, industriji zabave i trgovini egzotičnim kućnim ljubimcima.

Mnoge čimpanze do sada su živjele u kavezima i nisu imale priliku imati interakciju sa svojom vrstom, a sudeći prema videu svi su se vrlo brzo sprijateljili. I vanilla se odlično snašla u novoj sredini i kada se ne druži s prijateljima može ju se vidjeti kako na visokoj platformi sjedi i promatra nebo.

Vanilla se odlično snašla i već je razvila vezu s alfa mužjakom Dwightom – koji se može vidjeti kako je grli na videu. Slaže se i sa ostalih 18 čimpanzi, ali najviše voli Dwightona od kojeg krade hranu” – kroz smijeh je izjavila primatologinja Halloran, jedna od osoba zadužena za nadzor i brigu novopridošlih primata.

Korištenje čimpanza u medicinskim ispitivanjima bila je kontroverzna tema desetljećima. 2013. godine SAD i Gabon bile su jedine dvije zemlje koje su koristile majmune u medicinskim pokusima, iako je njihova uporaba u padu. 1200 čimpanza bilo je podvrgnuto laboratorijskim eksperimentima 2011. godine, da bi 2016. broj pao na manje od 700.