Njega kože

Sprječava li krema za ruke efektivnost gela za dezinfekciju? SAZNALI SMO…

Krešimir Šustić 06. travnja 2020.

Donosimo mišljenje dermatologa i kozmetičara!

Zahvaćeni pandemijom korona virusa svi peremo ruke i trošimo više na sredstva za čišćenje ruku nego što smo ikada prije to radili. I dok još uvijek trebamo nastaviti vježbati dobru i pravilnu higijenu ruku, također moramo voditi računa o našim suhim i nadraženim rukama koje zbog vode znaju ispucati.

Srećom, postoji puno krema za ruke koje umiruju bolnu i suhu kožu. No s obzirom na opsesivnu potrebu za gelom za dezinfekciju ruku i upotrebu kreme za ruke, pitali smo se: može li upotreba kreme za ruke odmah nakon uporabe sredstva za dezinfekciju mijenjati sposobnost gela da učinkovito ubija bakterije?

To je pitanje koje trenutačno muči većinu nas, a mi smo prosurfali internetom i pronašli odgovor.

Sredstvo za čišćenje ruku na bazi alkohola djeluje tako što brzo i lako smanjuje broj mikroba na koži, ali ne ubija uvijek sve i fizički ne uklanja klice s vaših ruku. Razlog je to što dezinfekcija nije tako učinkovita kao pranje ruku sapunom u toploj vodi. Ako postoji još jedan medij na koji se bakterije mogu zahvatiti, poput krema za ruke, one će moći preživjeti.

To znači da teoretski krema za ruke može poremetiti gel za ruke, no mnogi stručnjaci smatraju da je to vrlo malo vjerojatno.

Vrlo je važno ostaviti da se sredstvo za čišćenje ruku potpuno osuši prije nanošenja kreme za ruke kako biste osigurali da djeluje učinkovito. Sve što trebate je pričekati 2-3 minute i vaše će ruke unatoč trenutnoj situaciji i dalje blistati i biti meke.