Elegant

Španjolska postaje prva europska zemlja s plaćenim dopustom za vrijeme menstrualnih bolova

admin 17. veljače 2023.

Nadamo se da će trend širiti Europom

Španjolska je postala prva europska država koja je donijela zakon koji će zaposlenicama omogućiti traženje plaćenog ‘menstrualnog dopusta‘ za prva tri dana menstruacije. Novi prijedlog zakona omogućuje osobama koje pate od bolnih mjesečnica da izostanu s posla prva 72 sata menstruacije, uz mogućnost produljenja na pet dana ako je potrebno.

To ne znači da ćete samo nazvati šefa i reći mu da vam je loše, već ćete morati imati i neke medicinske potvrde. Kako bi se kvalificirali za novi program, radnici u Španjolskoj morat će priložiti liječničku potvrdu, a javni sustav socijalnog osiguranja nadoknadit će iznos za plaćeni dopust.

Zakon dolazi kao dio španjolskog paketa o seksualnim i reproduktivnim pravima koja uključuju dopuštanje pobačaja svima koji imaju 16 i više godina kao i školama da osiguraju higijenske proizvode za sve djevojčice.

Govoreći o donošenju ovog zakona, španjolska ministrica jednakosti Irene Montero nazvala ga je ‘povijesnim danom napretka u feminističkim pravima’.

Bit će otpora njegovoj primjeni, kao što je bilo i bit će otpora u primjeni svih feminističkih zakona. Dakle, moramo raditi kako bismo zajamčili da će se ovaj zakon provoditi kada stupi na snagu.” – izjavila je.

Španjolska istraživanja otkrivaju da oko trećina žena koje imaju menstruaciju pati od jake boli poznate kao dismenoreja. Simptomi mogu uključivati akutnu bol u trbuhu, proljev, glavobolju i vrućicu.

Trenutno je Španjolska jedina zemlja u Europi koja nudi plaćeni menstrualni dopust, pridružujući se nekolicini drugih zemalja diljem svijeta koje nude sličan plaćeni dopust, uključujući Japan, Tajvan, Indoneziju, Južnu Koreju i Zambiju.