FOTO by Destilerija Perković

Iće & piće

Sočni i voćni – likeri koji su nezaobilazan dio našeg blagdanskog stola!

Viktoria Mikulić 28. ožujka 2023.

Uskoro vas i darujemo!

Ususret Uskrsu, kada naš blagdanski stol uz prefine delicije poput jaja, šunkice, rotkvice, mladog luka i tradicionalnih kolačića, krase i dobro poznate kapljice vhunskih likera, porazgovarali smo s vlasnikom destilerije Perković, unutar čijeg asortimana se nalazi mnoštvo voćnih likera, rakija i kultni gin.

Ovaj već svima dobro poznati poduzetnik otkrio nam je zašto su baš njihovi proizvodi nezobilazan dio najvažnijeg blagdana u godini, ali i omiljena poslastica tijekom proljetnih i ljetnih dana.

Možete li nam nešto više reći o povijesti Destilerije Perković?

Sam obrt je otvoren/utemeljen 2002. god., no prije toga smo proizvodili rakije za vlastite potrebe koje smo dijelili prijateljima i rodbini. Sama ideja o proizvodnji rakija je od cijele obitelji i nastala je na temelju malog voćnjaka ( kojeg imamo i danas) na Cirniku u Sloveniji.

Što se sve može pronaći unutar vašeg asortimana?

Unutar našeg asortimana nalazi se 18 vrsti rakija i likera te Gin. Imamo rakije od Williams krušaka, ljekovitih dalmatinskih trava, smokava, šljiva, jabuka, rogača, dunja, drijenka, marelica te likera od višnji, meda, borovnica, oraha, biljke pelin i limuna.

Koji biste proizvod istaknuli kao najprodavaniji?

Istaknuo bih Medovaču i liker od višnje (Morlačka krv) jedinstveni liker spravljen od višnje maraske.

Jesu li neki od vaših artikala osvojili određena priznanja? Sudjelujete li na nekim sajmovima i planirate li ove godine angažman na istima?

Najviše priznanja imamo za naš proizvod Morlačka krv te nešto manje za Travaricu, Orahovac, Pelinkovac i Gin. Što se tiče sudjelovanja na sajmovima još nismo napravili raspored sajmova za ovu godinu.

Rakija Komovica novitet je u vašoj ponudi. Što se sve nalazi u njezinom sastavu?

Komovica je naš novitet koji se radi od grožđanog koma sorata: Cabernet sauvignon i Frankovka. Grožđani kom je blago prešan zbog što bolje kvalitete naše komovice.

Koje od likera i rakija najčešće biraju žene, a koje muškarci?

Žene više preferiraju likere ( Morlačku krv, Borovnicu, Teranino) i Gin dok muškarci više preferiraju rakije (Viljamovka, Travarica , Šljivovica). No zanimljivo je da su po reakcijama na društvenim mrežama naši pratioci većinom žene.

U ponudi imate i poklon pakiranja. Što se sve nalazi unutar gift boxeva i mogu li se personalizirati?

Poklon pakiranja imamo za svačiji ukus. Unutar naših poklon pakiranja nalaze se kombinacije različitih rakija i likera što ovisi o kojem se poklon pakiranju radi. Našu ponudu poklon pakiranja možete pogledati na našem web shopu.

Koji od likera su najpopularniji – teranino, višnja, limoncello? Ovisi li to i o godišnjem dobu?

Definitivno je najpopularnija Morlačka krv (liker od višnje maraske), a dobro ohlađeni likeri pašu kroz cijelu godinu. No postoje dijelovi godine ( sezone) kada se neki likeri i rakije ipak više prodaju pa je tako Medovača više zimski napitak dok su Gin i Travarica više ljetno piće.

Za koje prigode i uz koja jela se najbolje sljubljuju određene vrste likera?

Travarica i uglavnom sve rakije su aperitivi (posluživanje prije jela) dok se likeri smatraju digestivima (posluživanje nakon jela). Pelinkovac zadovoljava oba kriterija jer djeluje vrlo umirujuće na želudac.

Gin je također dio vašeg asortimana. Možete li nam nešto više otkriti o tome?

Croatian Dry Gin Perković nastao je isprobavanjem više desetaka recepata u kojima smo u raznim omjerima kombinirali naših šest osnovnih sastojaka: borovicu, korijander, travu ivu, iris, angelicu i narančinu koru. Također, velika je pažnja posvećena kvaliteti alkohola od kojeg se gin proizvodi.

Radi se o kvalitetnom pšeničnom alkoholu više puta redestiliranom i filtriranim kroz aktivni ugljen. Dominantan okus ovog gina daje borovica, a specifičnu gorčinu koja ga čini savršenim izborom za gin tonic, daje trava iva, autohtona biljka podvelebitskog područja.

Upravo zbog uporabe autohtone hrvatske biljke naš gin nosi ponosan naziv „Croatian Dry“.

Uz standardna pakiranja, unutar asortimana mogu se pronaći i epruvete kao što su Medovača, Travarica i slično. Za koja događanja ih najviše ljudi kupuju, djevojačke večeri, jubilarne rođendane?

Epruvete su nezaobilazni „dodatak“ svih događanja kao što su koncerti, eventi, festivali, djevojačke večeri, a dostupne su u 8 različitih okusa.

Koji su planovi za budućnost, proširenje ponude ili možda otvaranje destilerije na međunarodnom tržištu?

Trenutno nemamo u planu otvaranje nove destilerije već širenje prodaje izvan EU i van nje, jer nam trenutačni kapaciteti to dozvoljavaju. Što se tiče novih proizvoda plan je godišnje izbaciti jedan novi proizvod što smo do sada i realizirali. Ove godine planiramo na tržište staviti liker od lješnjaka.

I za kraj, koji je vaš najdraži proizvod iz asortimana i zašto?

Moj osobni favorit je liker od višnje maraske “ Morlačka krv” jer višnje za taj liker otkupljujemo diljem Dalmatinske zagore od provjerenih OPG-ova koji se bave ekološkom proizvodnjom, zbog toga okus ovoga likera je neponovljiv.

Kušajte i uživajte!

Više informacija o proizvodima destilerije Perković možete saznati putem njihove web trgovine. Također, za sve aktualnosti pratite njihove društvene mreže Facebook i Instagram.