FOTO by Instagram @essen_catering / @cooking_eating_great_idea

Dom

Sočna dinja u ogrtaču od pršuta – prava ljetna poslastica!

Daria Lovrić 19. kolovoza 2022.

Savršena suprotnost okusa koja će probuditi vaša osjetila...

Ljetni period je vrijeme u kojem maksimalno uživamo u blagodatima sezonskog voća. Iako svako godišnje doba ima svoje čari, ljetni plodovi su nam visoko na listi omiljenih namirnica.

Kada govorimo o ljetnom voću ne smijemo zaboraviti dinju. Iako se zapravo radi o povrću iz porodice tikvovki, kao i lubenicu, nazivamo je voćem. U svakom slučaju, dinja je zaštitni znak ljeta i jednostavno ju obožavamo.

Dinja je slasna voćka koja obiluje antioksidansima, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od mnogih bolesti. S obzirom na to da je 90-95% njezinog sastava voda idealno je voće za hidrataciju i osvježenje tijekom ljetnih mjeseci i to bez grižnje savjesti i brige da ćete dobiti koju kilu viška.

Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti – od obične prehlade pa sve do raka.

Omiljeni snack za druženja

Najčešće ju jedemo kao osvježavajući snack na plaži, kao predjelo, desert, a može se jesti i kao zdravi fitness obrok u kombinaciji s drugim proteinskim namirnicama poput posnog sira i orašastih plodova.

Ipak, najpopularnija i nevjerojatno ukusna delikatesa je kombinacija dinje i pršuta. Slatko-slano osvježenje prava je rapsodija okusa za naše nepce i svojim bogatim okusom postaje izvrsno jelo u kojem svi uživaju.

Dinju i pršut možete pripremiti na mnogo načina kako bi vaš tanjur osim okusom, vaše goste oduševio i na prvi pogled. Sama priprema nije komplicirana i važno je da je dinja dovoljno zrela, hladna i da ju očistite te narežete na željenu veličinu. S druge strane, važno je da pršut bude sobne temperature kako bi se opustio.

Slasnoj kombinaciji ako želite možete dodati i druge sastojke poput mozzarelle ili feta sira, prepečenog kruha, maslinovog ulja, limuna, maslina ili rikole.

Kod pripreme ukusnih delicija ništa nije zabranjeno – eksperimentirajte, slušajte svoju intuiciju i kreirajte božanstvenu platu s pršutom i dinjom u kojoj ćete kao pravi gurman uz kap vina uživati s ekipom u ljetnim danima.