FOTO by Netflix

Film

Snježno bratstvo – istinita priča o zrakoplovnoj nesreći u Andama

admin 08. siječnja 2024.

Kakav film, kakva priča o preživljavanju! Trenutno Netflix broj 1

Film “Snježno bratstvo” najnovije je remek djelo španjolskog redatelja J.A. Bayonina koje prikazuje pad zrakoplova u Andama i sva iskušenja u kojima se nađu preživjeli.

Film je snimljen prema istinitom događaju, a bit će i nominiran za najbolji strani film na ovogodišnjem Zlatnom globusu.

Snježno bratstvo Netflix film prema istinitim događajima
Foto: Netflix

I dok Netflixov film originalnog naziva “La sociedad de la nieve” nudi fikcionaliziranu verziju događaja, film zapravo crpi inspiraciju iz istinitog događaja i stvarne tragedije nesreće leta 571 Urugvajskih zračnih snaga u Andama 1972. godine gdje je smrtno stradalo 29 osoba.

Točnije, temelji se na publicističkoj knjizi “La Sociedad de la NievePabla Viercija, koja uključuje prikaze svih 16 preživjelih.

Snježno bratstvo Netflix film prema istinitim događajima
Foto: Netflix

Dana 12. listopada 1972., let 751 poletio je iz Montevida prema Santiagu. U avionu je bilo 45 ljudi, uključujući 19 igrača amaterskog ragbijaškog tima Old Christians Cluba i nekoliko njihovih prijatelja i obitelji.

Foto: Netflix

Do nesreće je došlo nakon što je jedan od pilota greškom prerano započeo spuštanje zrakoplova, zbog čega je avion udario u planinski greben, odsjekavši oba krila. Let 751 srušio se u Ande na visini od 3500 metara.

Preživjeli su se sklonili unutar olupine i izdržali lavine i ledeno niske temperature čak do -35 Celzijevih nevjerojatnih 72 dana, prije nego što su konačno spašeni. Njihov opstanak bit će poznat kao “čudo Anda“.

Foto: Netflix

Međutim, mnogo prije nego što je pomoć stigla, preživjelima je ponestalo hrane, pa su bili prisiljeni donijeti odluku da pojedu tijela žrtava nesreće, koja su čuvali u snijegu.

Ako ste ljubitelj filmova o nesrećama i preživljavanju uživat ćete u odličnim efektima i scenama koji će vam, u nekim trenucima, zalediti krv u žilama.