Dom

Smokva – riznica zdravlja i kraljica ljetnog voća

Daria Lovrić 28. srpnja 2023.

Često se naziva rajskim voćem jer je najzdravija voćka Mediterana. Volite li vi smokve?

Svako godišnje doba ima svoju čar i nudi nam mnoštvo ukusnih plodova koji postaju sinonim za navedenu sezonu. U svakom periodu imamo svoje favorite, međutim smokva je uz lubenicu nezaobilazna ljetna poslastica.

Smokva je mediteransko voće, bogato brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Podrijetlom je iz Male Azije, pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina. Smokva voli toplu klimu, ali može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme.

Postoji više vrsta smokava, a plodovi dolaze u tri prepoznatljive boje – zeleno-žućkastoj, ljubičastoj i tamnoljubičastoj. Berba smokve traje od lipnja do listopada, a ako ćete plodove sušiti moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera.

Smokva - najzdravije ljetno voće 1
Smokva – najzdravije ljetno voće

Smokve su odličan izvor minerala i vitamina, pa tako u njima možete pronaći mnoštvo kalcija, fosfora, bakra, kalija, magnezija, vitamina B, vitamina C, vitamina A, vitamina K.

Upravo radi svog nutritivnog sastava smokva djeluje antioksidativno, antimikrobno protuupalno, hipoglikemično, hepatoprotektivno, antifungalno te antikancerogeno. Smokve pomažu kod dijabetesa jer se nakon njihove konzumacije može sniziti koncentracija glukoze u krvi.

Smokva – najzdravije ljetno voće

FIT uz smokve

Smokve imaju laksativna svojstva jer stimuliraju rad crijevnih mišića i tako mogu poboljšati probavu što pomaže kod održavanja tjelesne figure. Sadržaj prehrambenih vlakana u smokvama je značajno viši od primjerice sadržaja vlakana u zobenim pahuljicama. 100 g svježih smokava sadrži samo 80 kalorija, dok sušene sadrže približno 249 kalorija.

Na koji način konzumirati smokve?

Slatki plod smokve se često koristi kao zamjena za šećer, a njihov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Iznimno je ukusna kada ju jedemo samostalno, međutim možemo ju ubaciti u mnoštvo recepata i time oplemeniti naša jela.

Smokva se može koristiti za pripremu pudinga, kolača, pekarskih proizvoda, džemova, želea i kompota i salata. Ono što nas posebno oduševljava je to što se smokva odlično slaže i sa slanim jelima.

Često se može pronaći kao dodatak pršutu, panceti ili kozjem siru stoga ih nerijetko viđamo na raskošnim platama koje prati koja kap vina.