Zabava

Smokva – rajsko voće Mediterana kao najzdravija voćka

Mia Vodopija 08. rujna 2021.

Jeste li znale da je smokva podrijetlom iz Male Azije i da se kultivira dulje od pšenice?

Zadnji dani ljeta su možda čak i slađi od prvih zato što u njima uživamo u smokvama!

Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima!

Smokva je podrijetlom iz Male Azije, a kultivira se dulje od pšenice. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina. Stablo smokve voli toplo okruženje, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme.

Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera. Smokve su odličan izvor minerala i vitamina: kalcija, fosfora, bakra, kalija, magnezija, vitamina B, C, A i K.
Odličan su izvor fitokemikalija poput pro – antocijanidina. Smokva sadrži i tekin, antioksidativni sastojak koji smanjuje razinu kolesterola u krvi.

Osim toga smokve pomažu u preveniranju dijabetesa jer se nakon njihove konzumacije može sniziti koncentracija glukoze u krvi. Smokve imaju i laksativna svojstva jer stimuliraju rad crijevnih mišića i tako mogu poboljšati probavu.

Smokve su generalno sigurne za konzumaciju i nisu primijećene česte ili ozbiljne nuspojave. Ipak, neki ljudi bi na njih mogli biti alergični. Također, smokve imaju laksativni učinak pa bi prevelik unos mogao rezultirati neželjenim probavnim problemima.

Osim sirove može se pripremati u: kolačima, salatama, kompotu, pekmezu i drugim raznim jelima. Lijepo se slaže i sa slanim jelima gdje se često može pronaći kao dodatak pršutu ili kozjem siru.

Ako volite bruschette, onda morate probati ove sa smokvama i krem sirom!

brzoifino.hr

Ovu jednostavnu kombinaciju serviramo za predjelo ili večernji zalogaj, uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina. Tostirajte kruh te ga premažite sirom, složite narezane smokve, a dodatni razlog za prste polizati neka bude malo balzamskog octa.

brzoifino.hr

Ovo je idealno jelo za isprobavanje slatko-slanih kombinacija okusa – sa smokvama i sirom (toplo preporučujemo i kozji te gorgonzolu) kombinirajte još i med, orahe, pršut i mediteranske začine.

Ljeto traje dulje uz ove zalogaje!