FOTO by Šmarna gora

Putovanja

Šmarna gora u Ljubljani: Bajkoviti prizor iznad oblaka!

Viktoria Mikulić 30. travnja 2024.

Ako dođete u ranu zoru, postoji mogućost da naiđete na pogled koji oduzima dah...

Raj na Zemlji upravo smo pronašli u susjednoj Ljubljani i jedino što nam nije jasno je činjenica kako ranije nismo znali za ovu čudesnu goru. Pogled koji se pruža s iste ravan je nebu, jer upravo ćete to i doživjeti ukoliko se uputite u ranu zoru, oblai će se doslovnoo nalaziti ispod vas.

Uspon na Šmarnu Goru (667 metara nadmorske visine) traje između pola i nešto više od sat vremena, ovisno o odabranoj ruti. Postoji petnaestak uređenih i označenih staza, uglavnom relativno nezahtjevnih. Na vrhu se pruža prekrasan pogled na Kamniške i Julijske Alpe, Ljubljanski bazen pa čak i Dolenjsku s Trdinovim vrhom.

Vrh brda zauzima restoran i barokna crkva Majke Božje, sagrađena u prvoj polovici 18. stoljeća. U njoj je služio i poznati “triglavski župnik”, svećenik, skladatelj i planinar Jakob Aljaž, rodom iz sela Zavrh podno brda. Najstarija znamenitost na Šmarnoj gori je znak kuge koji su podigli preživjeli u bitkama protiv Turaka i kuge. Na vrhu je i poznato zvono, koje bi trebalo ispuniti skrivene želje onih koji ga zvone.

Zapadni dio Šmarne gore, koji je 7 metara viši od istočnog, zove se Grmada. U vrijeme turskih invazija na vrhu Grmade palili su se krijesovi u znak opasnosti. Kružna staza za učenje, duga 4,5 km, vodi i do Šmarne Gore, preko Grmade. Usput postoje informativne ploče s opisima biljnog svijeta (832 biljne vrste i čak 263 vrste gljiva).

Iako u Sloveniju trenutno ne možemo, ovo je naša prva destinacija za vikend nakon što se otvore granice, jer neopisivo priželjkujemo osjetiti magiju koju donosi Šmarna Gora.

Spojit ćemo ugodno s korisnim i posjetiti Ljubljanu i njezine znamenitosti, a nakon što obiđemo sve što smo naumili u glavnom gradu, baš kao pravi avanturisti, uputit ćemo se na brdo gdje nas očekuje životna pustolovina…