FOTO by Instagram @tammy_1509 / @__vanna_p

Putovanja

Smaragdno Šmitovo jezero u obliku srca kao idealno mjesto za prosidbu!

Viktoria Šafranić 21. svibnja 2021.

Ovo čudo prirode smješteno je u Zagorju, petnaestak minuta od Ogulina...

Čarobno Šmitovo jezero nalazi se u ogulinskom kraju u mjestu Ivanac, na sjeveroistočnim padinama Velike Kapele. Davno se nazivalo zelenim jezerom zbog svoje smaragdno zelene boje.

Ovaj zadivljujući prizor sastoji se od dva povezana jezera, Maloga i Velikoga. U Malo jezero voda dotječe iz ponora Rupećice, kroz niz pukotina te potom preko pličine prelazi u Veliko jezero, gdje naposljetku ponire. Dodatan doživljaj čini zelenilo koje se nalazi oko Šmitovog jezera.

U samom jezeru kao i u obližnjoj špilji Rupećici moguće je pronaći dvije endemske vrste: čovječju ribicu i ribu svjetlicu. Osim nevjerojatnog pogleda koji će vas ostaviti bez daha i koje će vas mamiti na brojne selfije, ovo jezero čuva i svoju tajnu.

Drugim riječima, postoji legenda koja kaže da je u jezeru živio zmaj, koji je jednom prilikom iskočio iz jezera i uhvatio mladu djevojku. U tom trenutku pojavio se sveti Juraj, te je prestrašenu djevojku oslobodio od zmajeva zagrljaja. U blizini jezera nalazi se kamen na kojemu je “sačuvan” otisak kopita konja svetog Jurja.

Već su ovo sasvim dovoljni razlozi da upravo Šmitovo jezero bude vaša idealna lokacija za prosidbu. Ima li romantičnijeg mjesta od samragdnog jezera u obliku srca za izreći sudbonosno da.

Naš savjet je da pripremite košaru za piknik sa šampanjcem te provedete dan na ovoj jedinstvenoj destinaciji. U toku popodneva, voljenoj osobi pripremite iznenađenje, kleknite ispred nje i uz magičnu pozadinu i ubor vode otvorite kutijicu sa zaručničkim prstenom. Nas su se osobito dojmili primjerci s potpisom Zlatnog centra Lewiko, uz koje možete dobiti samo potvrdan odgovor.

Također, ovo mjesto je dio ogulinske Rute bajke, posvećene stvaralaštvu Ivane Brlić-Mažuranić.

Ako se uputite na Šmitovo jezero, ne propustite posjetiti i Ogulinsko more te Zagorsku Mrežnicu. Sve tri destinacije nalaze se na manje od pola sata vožnje.

Ljepšu polovicu uzmite pod ruku i želimo vam ugodan vikend…