FOTO by Instagram @exploringslovenia / @ercegvinko

Putovanja

Smaragdna rijeka Soča idealna za posjet tijekom svih godišnjih doba!

Viktoria Šafranić 05. siječnja 2022.

Bez obzira u kojem mjesecu se uputili tamo, doživjet ćete zapanjujuće prizore kojih ćete se sjećati zauvijek...

Mnoga mjesta izgledaju nestvarno na fotografijama, osobito kada im dodamo filtere uz koje imamo osjećaj kao da smo u raju. No to nije realna slika onoga što vidimo i onda često slijedi razočaranje kada nešto posjetimo, jer se uvjerimo da to i ne izgleda baš tako bajno kao što smo zamišljali.

Kod rijeke Soče ove dileme nećete imati jer je definitivno vrijedna posjeta, ima ono nešto zbog čega se uvijek poželimo vratiti. Sjedeći, hodajući ili vozeći bicikl uz pogled na rijeku Soču daje nam onaj prijeko potreban mir. Rijeka Soča izvire u Sloveniji u Trenti, glečerskoj dolini u Julijskim Alpama.

Duga je 137 km te se od svog izvora do ušća naglo spušta u Jadransko more u Tršćanskom zaljevu. Soča je sa sigurnošću jedna od najposebnijih europskih rijeka,  a u gornjem toku koji je izuzetno čist živi i ugrožena vrsta pastrva glavatica. U ovoj planinskoj rijeci je voda dosta hladna, svega 9 stupnjeva.

Prolazi kroz sljedeća mjesta: Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica i Gorica. Kraj Nove Gorice preko rijeke je sagrađen Solkanski most. Staro ime za Soču u gornjem toku je bilo Šnita.

Za sve koji vole avanturizam, Bovec je mjesto na kojem možete doživjeti brojne pustolovine u vidu raftinga, penjanja, ziplinea, kayaka i slično. Iako zimi ne možete sudjelovati u mnoštvo outdoor sportova, dovoljno je skrasiti se u neku toplu kućicu s kaminom i kratiti dane šetnjama uz rijeku Soču.

Ako volite slapove, ne smijete propustiti one koji se nalaze u blizini rijeke Soče, slap Kozjak, Boka i Virje. Boka je jedan od najljepših slapova koji seže do 144 m visine, a nalazi se odmah uz cestu prije dolaska u Bovec.

Nestvarna priroda samo je jedan od razloga zašto biste se čim prije trebali uputiti u dolinu rijeke Soče, a u sve ostalo i sami ćete se uvjeriti čim stignete tamo…