Službeno je: vježbanje umara mozak te sporije donosimo zaključke

Engineer 27. rujna 2019.

Odlična vijest za sve koji traže alibi od treniranja

Ako vas netko od prijatelja uskoro upita da odradite trening zajedno traženje izgovora nikad nije bilo lakše. Samo mu odgovorite da uskoro imate važan sastanak i da ne smijete umarati mozak kako biste mogli donijeti ispravne odluke.

Koliko god se izgovor činio “jadnim” vi se samo pozovite na časopis “Current Biology” i nedavno istraživanje koje je proveo Dr Mathias Pessiglione.

Naime ono kaže da vježbanje umara mozak, naročito onaj dio koji je zadužen za donošenje odluka. Istraživanje je provedeno na nekoliko triatlonaca i nakon odrađenih vježbi svi su pokazivali znakove mentalnog umora.

Bočna prefrontalna regija koja je bila pod utjecajem preopterećenja sportskim treninzima izgleda upravo onako kako izgleda i ona izložena pretjeranom kognitivnom radu. Upravo se ta moždana regija deklarirala kao slabo mjesto moždane mreže odgovorne za kognitivnu kontrolu” – izjavio je Dr Mathias Pessiglione, voditelj istraživanja.

Istraživači tvrde da bi nalaz također mogao biti važan u sprečavanju loših političkih, ekonomskih ili sudskih odluka.

Mi pozdravljamo ovo istraživanje i veselimo se što smo dobili razlog više za ne trenirati kako bismo u svakom trenutku mogli donijeti ispravnu odluku.