FOTO by Instagram @micheizzo

Putovanja

Slikoviti Alberobello romantični je gradić u Italiji kojeg morate posjetiti!

Daria Lovrić 01. ožujka 2024.

Šarmantne kućice nazivaju se trulli i nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Europi...

Proljetni period pred nama označava početak sezone vikend izleta i nešto dužih putovanja. Većina nas je zimske praznike provela kod kuće i jedva čekamo ponovno spakirati kofere i zaputiti se na magične destinacije.

Upravo jednu takvu otkrili smo na jugoistočnom dijelu Italije, u regiji Puglia. Puglia graniči s Jadranskim morem na istoku i Jonskim morem na jugoistoku i skriva pitoreskna mjesta nevjerojatne ljepote.

Najromantičnija mjesta za parove

Na našem popisu must-visit lokacija pronašao se gradić Alberobello, poznat po svojim tradicionalnim kućama imena trulli. Tulli su jedinstvene kućice s krovovima stožastog oblika i izrađene od vapnenca, u 14. stoljeću, bez upotrebe žbuke.

Nalaze se po cijeloj regiji oko Alberobella i ima ih oko 1500, a na nekima od krovova nalaze se simboli, religioznog ili praznovjernog značenja. Na vrhu svih krovova nalazi se šiljak čija je dekoracija bila statusni simbol.

Ime grada u prijevodu znači prekrasno drveće, a prema legendi ovdje se u prošlosti nalazila hrastova šuma.

Kako bi zaobišli zakon i ne platili poreze feudalcima bilo je bitno da se Alberobello ne smatra naseljenim mjestom. Sve dok nije dobio status grada, stanovnici Alberobella morali su živjeti u ovim nastambama, koje su u slučaju potrebe brzo mogle biti razmontirane.

U nekim od kućica danas se nalaze suvenirnice, muzeji i restorani, neke se iznajmljuju kao apartmani, dok se u neke kućice koje su i danas nastanjene može ući i pogledati ih iznutra. Šarmantne kućice se od 1996. godine nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Europi.

Ovo preslatko mjesto prava je oaza za romantična putovanja u dvoje, stoga čim prije rezervirajte svoj proljetni getaway i iznenadite voljenu osobu.