FOTO by Instagram @belleshell81 / @retroteka_ / @geopardj

Iće & piće

Slatkiši našeg djetinjstva koji bude nostalgiju za nekim davnim ljepšim vremenima

Daria Lovrić 10. svibnja 2024.

Koji su vaši favoriti?

Vremena u kojima danas živimo donijela su neke nove slastice u kojima uživamo. Ne tako davno, slatkiši su bili manje dostupni nego danas i često smo jedva čekali da „tetka iz Njemačke“ busom pošalje torbu najnovijih, nama tada nedostupnih poslastica.

Šalu na stranu, iako smo voljeli slatkiše kojih kod nas nije bilo, moramo priznati da se dan danas prisjećamo kultnih okusa u kojima smo svakodnevno uživali, a nažalost neki od njih više nisu dostupni.

Prvo mjesto na popisu slatkiša kojih se prisjećamo s velikom prazninom u srcu je definitivno Njofra. Prvi Njofra lansiran je 1983. godine i imao je špicasti oblik. Kasnije ga je Ledo počeo proizvoditi na stroju za Snjeguljicu, pa je poprimio taj oblik. Omiljen i najpopularniji okus definitivno je vanilija, no s godinama je Ledo predstavio i okus čokolade i punča.

Njofra, legendarni sladoled na štapiću kojeg obožavaju i djeca i odrasli, vratio se u multipack pakiranju od 6 komada, idealnom za dijeljenje.

Uz brojne uspomene iz djetinjstva Njofra je bio neizostavan dio odrastanja u osamdesetima, a sada je vrijeme i da nove generacije otkriju fantastičan okus krem sladoleda okusa vanilije s kakao preljevom i hrskavim posipom od kukuruznih pahuljica.

Vau Vau bomboni su još jedna draga poslastica, posebice tadašnjoj mlađoj populaciji. Vjerojatno se sjećate da su se prodavali u ljekarnama i da ste uvijek molili roditelje da vam kupe ove slatke bombone. Bomboni s dodatkom vitamina C, aromom limuna, naranče, ananasa i višnje bili su pravi zgoditak i mogli su nas razveseliti koliko god bili bolesni.

Žvake-cigarete nekoć su bile jako popularne. Djeca bi ih kupovala i glumila da puše prave cigarete. Danas vjerojatno ovakva vrsta slatkiša ne bi prošla „tek tako“ s obzirom na to da se pušenje danas smatra jako lošom navikom, a staviti djecu i cigarete u isti kontekst je gotovo pa nemoguće.

Najdraži šareni keksići punjeni čokoladom zasigurno su bili Eti Tutku keksi. Prisjećamo se kako bi pod velikim odmorom trčali na kiosk po ove hrskave zalogajčiće. Iz nepoznatog razloga, ovi omiljeni keksi su izbačeni iz prodaje i koliko god smo se trudili negdje ih pronaći nismo uspjeli. Postoji mnogo novih verzija keksića od čokolade, ali je samo jedan Tutku.

Ne varamo se ako kažemo da ne postoji nijedna djevojčica 90-ih koja nije bila ukrašena nakitom od bombona. Šareni slatki bomboni nizani su na rastezljivu gumu i sačinjavali su ogrlice i narukvice. Onaj tko je uspio „uloviti“ sat u obližnjem kvartovskom dućanu kao da je dobio na lotu. Naši roditelji su nešto manje bili oduševljeni ovim „skupocjenim“ nakitom i često su se derali: „Ne jedi to!“

Efekta žvakaće svojim okusom ili „neokusom“ istog trena bi nas vratile u djetinjstvo. Pretpostavljam da ste svi u usta trpali po dvije ili čak tri popularne žvake kako bi pojačali okus, a uvijek ste ih mogli pronaći „kod vašeg prodavača novina“.

Krašuljci, Krašotice i Krašopisi prhki su keksići prepuni čokolade koji su bili neizostavna delicija uz šalicu kave. Obožavale su ih bake, mame i djeca. Nakon povlačenja iz prodaje i apela brojnih obožavatelja, Kraš je ove predivne keksiće vratio u prodaju u nešto novijem, ali sličnom ruhu. Novi keksi nose naziv PreKrašni keksi, a dolaze u čak 8 različitih varijanti. Nismo sigurni jesu li baš toliko drugačiji od originala ili to iz nas progovara nostalgija.

Kuglice žvake bile su najpopularnije žvake koje smo obožavali kao djeca. Nisu bile skupe pa bi si često mogli priuštiti paket kad nas mama pošalje u dućan i ostane nam kusur. Bile su posebno popularne u uskršnjem periodu i nalazile su se u svakom gnijezdu. Okusom i kvalitetom nisu bile ništa posebno, često bi odjednom žvakali i nekoliko komada odjednom, međutim okus bi svejedno nakon nekog vremena nestao.

Vjerujemo da je Melody pops – lizalica zviždaljka, bila najgora noćna mora svakog roditelja. Često smo stajali kod blagajne i molili roditelje za ovu omiljenu dječju Chupa Cups lizalicu. Ona je bila posebno popularna jer je bila 3u1. Nakon što smo se isfućkali i polizali bombon, unutar njega na štapiću bi nas dočekala „nazovimo to“ žvaka. Pretpostavljamo da nismo jedini koji bi nakon što su se izviždali krenuli gristi lizalicu kako bi u isto vrijeme žvakali bombon i žvaku.

Milka Wafelini Milk, desert je punjen alpskim mlijekom i preliven mliječnom čokoladom. Ovaj vafl bio je neizbježna slastica na svim izletima, putovanjima i plažama. Kasnije je stigla na police i verzija punjena kakao kremom, ali ovaj je ipak ostao broj 1 u našim srcima.

Sigurno smo da je barem jedan vaš favorit iz djetinjstva.