Iće & piće

Slane ideje za najbolji novogodišnji party!

Tina Turuk 23. prosinca 2022.

Božićno vrijeme je naše najdraže doba godine...

U tom razdoblju nam zaista ne može ponestati inspiracije za pisanje jer gdje god pogledamo, vidimo nešto božićno.

Ponekad možda malo i pretjeramo s božićnim, božićnim i opet božićnim, ali nekako smo sigurni da nismo jedini, a isto tako mislimo da vam to ne pada teško.

U svakom slučaju, Božić je iza nas…

Što ćemo sada? Stiže ona, za mnoge, siječanjska monotonija, a čim prođe Božić, svi već počinju misliti o ljetu i nestrpljivo iščekivati more, sunce, plažu… U međuvremenu nam dolazi uskršnji zeko, tako da je i taj dio godine nekako simpatičan, ali kraće traje, svega dva dana.

Ali… Nećete nas se tako lako riješiti, pa stiže nam Nova godina! Definitivno ćemo vas još malo „udaviti“ i novogodišnjim temama, a ovo je prva, vjerujemo za neke od vas i korisna.

Donosimo vam neke od slanih ideja ako ćete upravo Vi biti organizator najboljeg novogodišnjeg tuluma.

Priznajte, ipak smo vas iznenadili – zadnjih dana pišemo većinom o slatkim temama, a sad smo se bacili na slano. Aha!

Evo što možete pripremiti, a da bude (relativno) brzo i fino:

1. Štapići od lisnatog tijesta omotani primjerice pršutom ili namirnicom po izboru

2. Mini pite (naš prijedlog su od špeka i sira)

3. Kanapeići s dodacima i umacima po izboru

4. Ražnjići na koje možete napikati što god poželite, od raznih vrsta mesa i povrća do nečeg inovativnijeg u vašem aranžmanu

5. Pohane ili zapečene palačinke sa slanim punjenjem

6. Dobra stara pizza

7. Tortilje

8. Punjena jaja

9. Zapečene pole od krumpira sa špekom

10. Jestivi “kokteli” – u čašice za rakiju složite kombinaciju kakvu god želite i na vrh stavite čačkalicu (primjer koktela može biti komadić sira, šunke, nasjeckani krastavci, malo vrhnja ili majoneze, kockica kruha)

Nismo posebno izdvajali recepte, ali ako smo vas zainteresirali idejama, guglajte i vjerujte nam, pronaći ćete milijun varijacija na temu, a na vama je samo da odaberete što ćete.

###

P.S. I sami znate da tulumi nisu mjesta na kojima ćete obilno i svečano večerati. Na stolu treba biti samo nešto za „šalabrcnuti“, a ako je još k tome slano, tad će vam gosti sigurno iza toga moći pošteno i popiti, a samim time i ulazak u Novu godinu učiniti nezaboravnim!