FOTO by Ana Moslavac

Kultura

Skriveni biser Zagrebačke županije kao idealna destinacija za vikend getaway…

admin 23. travnja 2021.

Ana Moslavac: Dvorac i Međunarodni park skulptura u Jakovlju

Nedaleko od glavnog grada Lijepe naše u blizini mjesne škole smjestio se prekrasan dvorac koji se arhitektonski mijenjao od 16. do 19. stoljeća. Iako danas nepravedno zapušten i vidno nagrizen zubom vremena, radi se o dvorcu koju se itekako isplati vidjeti s obzirom na to da se sama građevina nalazi u srcu parka s perivojem koji služi kao vanjski izložbeni prostor za skulpture mnogih umjetnika budući da je danas dvorac mjesto koje pripada udrugama HDLU i ULUPUH koje u unutarnjim prostorijama imaju ateljee.

Od svoje izgradnje dvorac je bio stambeni i ladanjski prostor, škola i učiteljska zgrada. Godine 1979. sjeverno krilo stradalo je u požaru. Potres 1990. demolira dvorac: srušen je dimnjak, središnji dio krova i cijelo lijevo krilo.

Od 2002. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske obnavlja dvorac premda fotografije snimljene prošle godine i ne pokazuju značajniji napredak, a brojni potresi kojima svjedočimo posljednjih mjeseci svakako ne olakšavaju situaciju.

Ono što valja napomenuti svakako su umjetničke skulpture u parku koje vrijedi vidjeti budući da se radi o radovima umjetnika koji su nastajali u šesnaest godina trajanja kiparskih kolonija (1993. – 2010.) vođenih od strane kipara Ratka Petrića koji je tada rekao: „U ratnom okruženju, još jednom – čin stvaranja suprotstavio se činu razaranja i ubijanja.“

Danas je park mjesto koje odiše pomalo divljom umjetnošću. Skulpture raspoređene na blagoj padini s prednje strane dvorca odmah privlače pažnju posjetitelja budući da se radi o, na neki način, nekonvencionalnoj izložbi umjetničkih djela kojima baš svatko ima pristup – za vidjeti ovu izložbu ne morate platiti kartu, ne morate biti osobito udaljeni od skulptura, a ukoliko ste došli na izlet sa zaigranim djetetom koje poželi dotaknuti skulpturu nikakav nezadovoljni kustos neće Vam prići s negodovanjem iako to naravno, ne znači da mu trebate dopustiti previše slobode jer se ipak radi o vrijednim umjetničkim djelima.

Među skulpturama se može kretati slobodno i u punini doživjeti njihovu masivnost. Ukoliko želite ući u sam dvorac i razgledati ateljee bit će potrebno najaviti se nekome od umjetnika kako bi Vas on proveo po dvorcu – informacija koju osobno nisam znala kada sam posjetila Jakovlje pa je moj posjet i razgledavanje bilo ograničeno na perivoj.

U svakom slučaju, bio je to izlet koji ću rado ponoviti s jednakim entuzijazmom u nekoj od nadolazećih godina jer je bivanje u takvom ambijentu uistinu odmor za dušu.

Ukoliko Ste osoba koju ovaj dvorac i njegova povijest podrobnije zanima svakako potražite monografiju „Međunarodni park skulptura Jakovlje“ autora Ivice Župana u kojoj se navode sva povijesno važna događanja, informacije o samoj građevini, parku te imena svih umjetnika i njihovih djela.

Izvor: https://ulupuh.wixsite.com/jakovlje