Skandalozna naslovnica Indijskog Voguea!

Marko Stipić 12. svibnja 2017.

Još jedna naslovna strana Voguea izazvala je bijes i pobunu čitatelja

Riječ je o broju koji obilježava 10 godina postojanja Indijskog Voguea. Cover je slikao jedan jedini Mario Testino, a covergirl je… Kendall Jenner!?

Gotovo je očekivano da će svaka priča koja sadržava čarobno ime Kardashian dobiti more klikova, ali nažalost izazvati i lavinu kritika. Jesu li one u ovom slučaju opravdane? I da i ne.

Zašto da?

Izbor modela nije najbolji s obzirom na to da je riječ o časopisu čija bi uloga trebala biti slavljenje i uzdizanje Indijske kulture i ljepote.

Problematično je razmišljanje urednika i casting direktora, odnosno shvaćanje kako je idealna žena za slavljenički broj Kardashianka, a ne Indika koja bi trebala ohrabrivati čitateljice i slati poruku kako ljepota dolazi u brojnim veličinama, bojama kože, licima, te nije definirana lajkovima na Instagramu, svijetlom puti i bogatom obitelji.

Problem je to koji nije striktno vezan isključivo za indijski Vogue, istu reakciju izazvala je premijerna naslovnica Arapskog Voguea koju je krasila Gigi Hadid.

Zašto ne?

Glavni razlog iz kojega ove uistinu burne reakcije nisu zaslužene jest taj što se krivnja svaljuje na “nevine osobe” u cijeloj priči.

Najviše kritike (i uvreda) poslano je na račun Kendall Jenner i legendarnog fotografa Maria Testina. Twitter i Instagram preplavili su postovi i komentari nezadovoljnih čitateljica.

Iako razumijemo ogorčenost i besramni white washing koji Vogue provodi, za njega nisu krivi fotograf i model koji su samo radili posao koji im je zadan. Najveći negativac cijele priče zasigurno je glavna urednica, Indijka, Priza Tanna.