FOTO by Olivia Green Camping

Putovanja

Šibenik kao oaza glamuroznog kampiranja

admin 18. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Trend koji je u turizmu prisutan od ranih 2000-ih, svakim danom je sve popularniji, pa tako i diljem Lijepe Naše niče sve više šatora i bungalova, oaza glamuroznog kampiranja, dok su mišljenja oko samog koncepta podijeljena: ili ga volite ili ga mrzite.

Za one, koji još nisu upućeni u koncept ovog nešto drugačijeg stila kampiranja, glamping kao koncept postoji već stoljećima, no pojam jest novijeg datuma. Kovanica, koja je nastala u engleskom jeziku oko 2005. godine, spajanjem riječi glamorous i camping, opisuje stil luksuznog, glamuroznog kampiranja, potpunu suprotnost tradicionalnom kampiranju.

Zamislite luksuzno dizajnirane šatore ili bungalove koji su namješteni poput naselja s pet zvjezdica i opremljeni osnovnim sadržajima, uključujući kuhinje i potpuno funkcionalne kupaonice s tuševima, klima uređaje, WiFi mrežu, bazen, restoran i dobili ste glamping!

Dok će skeptici možda reći kako se kod glampinga totalno gubi smisao kampiranja, jasno je kako je ova niša namijenjena onima koji žele biti u prirodi i iskusiti sve čari buđenja uz pjev ptica, no ne žele se odreći toplog kreveta, vode i krova koji ne prokišnjava s prvim ljetnim pljuskom.

Glamping je, kao što smo već ranije spomenuli, kao turistički koncept relativno novijeg postanka, iako njegovi početci datiraju još u vrijeme velikog mongolskog ratnika i osvajača Đingis-kana.

Nomadski stil života Mongolskih plemena zadržao se do danas, a njihovi funkcionalno namješteni i opremljeni jurtovi (vrste mongolskih šatora) sigurno su poslužili kao nadahnuće.

U Africi, početkom 20. stoljeća europski i američki istraživači živjeli su u otmjenim safari šatorima ukrašenim perzijskim sagovima i antiknim namještajem.

Suvremeni putnici žude za komunikacijom  s prirodom, ali nelagoda je neprijatelj kampiranja.

Postoji mnogo načina kampiranja, no većina tradicionalnih uključuje sve vrste poslova kao što su postavljanje šatora i paljenje vatre, te neke neugodnosti poput dosadnih insekata i neudobnosti spavanja na tlu.

Tu na scenu stupa glamping s pregršt svojih pogodnosti, koji će vam zauvijek promijeniti iskustvo kampiranja.

Koncept uglavnom predviđa ili potpuno opremljene montažne drvene kućice ili veće šatore s čvrstom podlogom u kojima nikakve vremenske neprilike ne mogu poremetiti vaš spokoj.

COVID-19 zasigurno je još jedan razlog zbog kojega se baš glamping čini pravim izborom savršenog odmora!

Ima li ičeg boljeg od mirisa borova, zvuka cvrčaka i pogleda na naše more i masline? Jednoglasno se slažemo da nema, a kako nam se ljeto približava punom parom, za vas smo pripremili najprimamljiviju ponudu glampinga na šibenskom području!

Luksuzno kampiranje u Tisnom – Kamp Olivia Green Camping

Održivi turizam

Kao jedan od naših favorita Šibensko-kninske županije, izdvojili smo Kamp Olivia Green Garden, koji u svojoj ponudi, uz 9 luksuznih kamping vila, nudi i parcele za kamp kućice, a cjelokupna ponuda zasniva se na konceptu održivog turizma i eko odmora.

”Kamp Olivia Green Camping obiteljska je tvrtka gdje se fokusiramo na kontinuirana ulaganja, a ne na maksimiziranje prihoda.

Odlučno kombiniramo tehnologije visoke održivosti; koristimo čistu solarnu energiju, napredne sustave za pročišćavanje vode i selektivno recikliranje otpada. Sva hrana koju koristimo u našem restoranu iz lokalnih je izvora te se naše vrijednosti i vizija za budući razvoj temelje na svemu spomenutom.”

Agata Mobile Home

Još jedna ekološki osviještena opcija. Doduše, Agata Mobile Home nudi samo jednu glamping kućicu, no ako je rezervirate na vrijeme, sigurni smo da ćete napuniti baterije uz more, u kratkom roku!

”Otok Murter jedan je od najljepših otoka šibenskog arhipelaga odvojen od kopna uskim Murterskim kanalom, preko kojega je u mjestu Tisno izgrađen pokretni most dužine 12 metara.

Otok se može pohvaliti svojom povijesti, bogatom tradicijom i kulturom te razvedenom obalom. Ovaj prekrasni otok ima četiri naselja, Murter, Betinu, Jezera i Tisno.

Naša mobilna kućica za ljetovanje smještena je u mjestu Jezera, koja su od 13. stoljeća tradicionalno grad pomoraca, ribara i ronilaca, te se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka Murtera. Naselje Jezera nudi bogatu ponudu kulturnih manifestacija koje se održavaju tijekom ljetnih dana.”

Obonjan, Šibenik

Smješten na otoku Obonjanu, u ovom resortu možete uživati u klimatiziranim, ekološkim dizajnerskim šatorima uz koje posjetitelji na raspolaganju imaju cijeli dijapazon sadržaja u sklopu glazbenog festivala, poput tečajeva joge ili grupnih meditacija.

U šatoru se mogu smjestiti dvije ili četiri osobe, a uz njih na Obonjanu postoje i luksuzne kolibe.