Šest znakova da imate toksičnu obitelj!

Engineer 01. rujna 2019.

Uspoređivanje, nikada zadovoljni, ne daju "disati"....evo kada su obiteljske veze toksične!

Svaka obitelj ima svoje povremene borbe unutar četiri zida. Ako ste jedni od onih koji u odrasloj dobi postanu najgora verzija sebe kad dolaze kući, vaša bi obitelj mogla gaziti na toksičnom teritoriju.

Psiholozi se slažu u jednom, toksični ljudi su iscrpljujući, a susreti s njima ostavljaju vas emocionalno iscijeđene. Vrijeme provedeno s njima ostavlja vam zbunjujući osjećaj između frustriranosti i ljutnje. Evo šest znakova koji govore da ipak imate toksične članove obitelji.

1.Pretjeruju

OK, vaš se otac opravdano naljutio kada ste trčali oko kuće s devet godina i razbili njemu omiljenu sliku. Ali ako i dalje ima slične reakcije za neke uobičajene stvari na koje čak ne možete ni utjecati, poput kašnjenja na njegov roštilj jer ste zaglavili u prometu, ova veza ima elemente toksičnog odnosa.

2. Uspoređuju vas

Vi i vaša starija sestra ste dvije poputno različite osobe. Ali zato što je vaša sestra doktorica s troje djece, a vi single recepcionistica s propalim vezama, vaš mlađi brat ne propušta za nedjeljnim ručkom “piknuti” tamo gdje boli i uspoređivati vas. Dok vaša sestra ne reagira, brata očito zabavlja zadirkivanje zbog čega se osjećate nesigurno s potrebom da se opravdate.

3. Oni su žrtve

Ponekad si roditelji ne mogu pomoći nego potencirati osjećaj grižnje savjesti kod svoje djece: “Kako to misliš, ne dolaziš na nedjeljni ručak?!”. Postoji razlika između izražavanja razočarenja i kreiranja toksične okoline kriveći sve ostale zbog toga kako se osjećaju. Ako vaša majka odbija razgovarati s vama tjedan dana jer ste otkazali dolazak, toksični se obruč steže.

4. Ne poštuju vaše granice

Volite svoju sestru, ali ona je oduvijek bila impulzivna. Razvila je naviku pojavljivanja u vašoj kući bez ikakve najave, očekujući da ćete biti uvijek sasvim u redu s tim da ostane par dana. Popuštate po tko zna koji put jer ju volite, ali čak i kad iskomunicirate na miran način da se barem najavi, ona nastavlja po svom.

5. Uvijek su u pravu

Vaši roditelji su otvoreno pokazivali nezadovoljstvo osobom s kojom ste se viđali tako da ste postupno razvili osjećaj da im nitko neće biti dovoljno dobar. Taj je osjećaj ostao duboko ukrijenjen u  vama da čak sumnjate u njihovu ljubaznost i upućene osmijehe prema vašem odabraniku. Sličan stav imaju i prema vašoj poslovnoj karijeri i prijateljima, oni uvijek imaju bolju opciju za vas i ne žele čuti da ste sasvim zadovoljni sa sadašnjom situacijom. Ako ste artikulirali da ste sretni sa svojim životom i ljudima koji vas okružuju, a oni se i dalje “petljaju” u vaš izbor, vaš odnos s roditeljima mogao bi naginjati k toksičnom.

6. Daju ultimatume

Ova kategorija je jako osjetljiva..evo zašto. Roditeljska ljubav trebala bi biti bezuvjetna, slažete se? Ali ako vaša majka konstantno postavlja uvjete koji blago prelaze u prijetnju, poput: “Ako ne …….(popunite prazninu), nemoj mi dolaziti na oči!”, i to više od jednom, budite sigurni da je riječ o toksičnom ponašanju.

 

Podijeli članak