FOTO by IMDb

Film

Šegrt Hlapić – predivna adaptacija romana Ivane Brlić Mažuranić

admin 02. studenoga 2023.

Možete ga pogledati na Netflixu

U posljednje vrijeme na Netflix pristižu brojni filmovi hrvatske kino produkcije od kojih su najzanimljiviji naslovi poput “Svećenikova djeca”, “Koja je ovo država”, “Sonja i bik‘, “Moj dida je pao s Marsa”, “Maršal”, “Ustav Republike Hrvatske” i “Ufuraj se i pukni” ili “Kauboji”.

Foto: IMDb

Neki su već dostupni, neke ćemo još malo pričekati ali od svih naslova nekako nas je najviše privukao film “Šegrt Hlapić” koji je trenutno na 4. mjestu Netflixove liste filmove.

Foto: IMDb

Ovaj film snimljen prema istoimenom romanu Ivane Brlić Mažuranić krenuo je s prikazivanjem 2013. godine, pa čak i ako ste pogledali prošlo je dosta vremena da se opet vratite u djetinjstvo.

Foto: IMDb

Sinopsis za film kaže: “Šegrt Hlapić je mali postolarski šegrt kod okrutnog majstora Mrkonje. Majstor Mrkonja je bio tvrdog srca i vikao je na Hlapića i druge šegrte cijeli dan. Majstorica je bila jako dobra i blaga. Jako je voljela Hlapića. Neki bogati gospodin naruči čizmice za svog sina. Čizmice su bile lijepe ali su na nesreću bile pretijesne. Majstor Mrkonja zbog toga optuži Hlapića i još ga dobro istuče čizmicama po leđima. Stoga Hlapić odluči pobjeći u svijet i pomagati ljudima. Imao je na sebi zelene hlače, crvenu košulju, krasne čizmice, sjajnu kapu i torbu preko ramena. Hlapić se noću iskrade iz radionice, pozdravi se sa psom Bundašem i krene po mraku ulicama grada. Susretne starog mljekara koji je na kolima s magarcem razvozio mlijeko. Nauči mladu sluškinju da sama ide po mlijeko i obeća joj donijeti cvijeće kad se vrati s puta. Hlapić zaspe u travi izvan grada, kad se u travi pojavi velika glava. Bio je to njegov pas Bundaš s kojim nastavi putovanje”.

Od hrvatskih filmova još je i naslov “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” trenutno 7. na ljestvici, pa ovisno o afinitetima, svatko će pronaći nešto za sebe.