FOTO by Delish

Iće & piće

Sangria je piće bez kojeg vam ne smiju proći jesenska vikend-druženja!

Antonija Andabak 07. listopada 2022.

A tko će vama napraviti najbolju sangriju ikada?

Sangria nam dolazi iz temperamentne Španjolske te ima bogatu povijest koja seže u srednji vijek i izvorno pilo sa starijom sortom vina pomiješanog s voćem i začinima, poput cimeta. Naša verzija sangrije lagana je i pjenušava s dodatkom vina i brandyja.

Photo: Delish

Koje je najbolje vino za sangriju?

Ne morate nužno koristiti svoje najbolje vino za sangriju budući da u njega umiješate druge sastojke. Neki od naših omiljenih su Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon.

Koje je najbolje voće za sangriju?

Želite koristiti čvrsto, aromatično voće koje može biti u vrču bez raspadanja te uzmite u obzir da će okusi biti intenzivniji koristite li aromatizirano vino. Ako vino ima note krušaka ili malina, upotrijebite ih! Što se omiljenog voća tiče – igrajte na sezonsko voće. Citrusi, kruške, brusnice i šipak izvrsni su dodaci sangriji u zimskim mjesecima! Naranče, jabuke, borovnice, jagode, breskve, borovnice, ananas, kruške, voće je koje će se fino natopiti vinom te ih je kao takve gušt jesti!

Photo: Delish

Koje druge zaslađivače mogu koristiti?

Recept sa stranice Delish, za sangriju sadrže šećer i sok od naranče kao zaslađivač. Med ili agava također su dobar izbor.

Kako mogu pripremiti sastojke unaprijed?

Pomiješajte sve sastojke i ostavite u hladnjaku dok ne budete spremni za posluživanje. Što duže mora odstoji u hladnjaku, okus postaje sve bolji i intenzivniji. Na kraju možete dodati i malo mineralne, Fantu, ili seltzer. Evo recepta!

SASTOJCI
1 (750 ml.) Boca crnog vina
Jedna čaša soka od naranče
1/2 čaše brandyja
1/4 čaša granuliranog šećera
1 naranča, narezana
1 jabuka, narezana
Jedna čaša borovnice
Jedna čaša grožđa ili bilo kojeg drugog voća po želji
1 Limenka Seltzera, može i 2 dcl Fante

Photo: Delish

Upute:

U velikom vrču pomiješajte vino, sok od naranče, brandy i šećer, a zatim umiješajte naranče, jabuke, borovnice i jagode.
Ostavite u hladnjaku do posluživanja, najbolje 2 sata. Prije posluživanja napunite seltzerom.

Photo: Delish
Photo: Delish
Photo: Delish