FOTO by dugiotok.hr / @croatiatravelinfo / @croatiafulloflife

Putovanja

Sali – komadić raja za sve ljubitelje putovanja i pokojeg zalutalog dupina

Mia Vodopija 21. lipnja 2022.

Svojim turističkim objektima, neposrednom blizinom Parka prirode Telašćica te Nacionalnog parka Kornati, Sali su mjesto idealno za opuštanje.

Ako tražite novo mjesto za odmor, daleko od turističke žege i komešanja, dopustite da vam predstavimo Sali – ribarski gradić kao novu ljetnu destinaciju.

Sali je općinsko i administrativno središte Dugog otoka i mjesto s najviše stanovnika. Smješteno je na sjeveroistočnoj obali otoka, a ima razvijen izletnički, nautički i sportski turizam.

Sali je mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije. Za one koje zanima saljska kulturna baština, nju zastupaju sakralni objekti kao što je to župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije s raskošnim drvenim oltarom iz 17. stoljeća i natpisima na glagoljici te crkvice sv. Roka i sv. Nikole.

Jedan od najzanimljivijih saljskih manifestacija su Saljske užance, trodnevna saljska fešta, u sklopu koje nastupa i nadaleko poznata Tovareća mužika. Svojim turističkim objektima, neposrednom blizinom Parka prirode Telašćica te Nacionalnog parka Kornati, Sali su mjesto idealno za opuštanje.

Svi koji su ljubitelji aktivnijeg odmora mogu u Salima iznajmiti brodicu, bicikl ili skuter i na taj iskusiti ljepote samog mjesta i cijelog Dugog otoka, a postoji i taksi služba koja zainteresiranima nudi vožnje po cijelom otoku.

Na more ipak idemo zbog kupanja i plaža, što nas dovodi do Bočaca – glavne mjesne plaže. Pub Kopakanana koji se nalazi na plaži će vam pružiti osvježenje, a legendarni restoran Spageritimo je mjesto gdje možete uživati u raznim mesnim i ribljim jelima. Za večernji odlazak na piće preporučamo Maritimo bar u kojem ćete se zasigurno odlično zabaviti.

Prava posebnost mjesta Sali je zapravo knjižnica i čitaonica Sali. Nalazi se u samom središtu mjesta, na obali uz more. Osmišljena je da izgleda poput dnevnog boravka pa ćete u njoj naći kauče i udobne fotelje, dok su joj zidovi puni postera.

Osim što u njoj možete pronaći građu na raznim jezicima (od hrvatskog preko engleskog do njemačkog i talijanskog), knjižnica je najaktivnija na razvijanju filmskih, kazališnih i glazbenih umjetnosti. U sklopu knjižnice djeluju kazališne i filmske skupine, organiziraju se koncerti, razna događanja itd.

Mjesto Sali na Dugom otoku je lokacija na kojoj vjerojatno niste bili, ali vjerujemo da ćete se u nju zaljubiti.