FOTO by Instagram @rrael

Zabava

Ružičaste klackalice dobitnice su nagrade za “dizajn godine” 2020.

admin 25. siječnja 2021.

"Ljudska bića u stanju su nadići sve sile koje ih žele razdvojiti, a zid je samo jedan od načina za ponovno povezivanje"

Londonski muzej dizajna dodijelio je nagradu “Dizajn godine” za 2020. godinu, a osvojile su ju ružičaste klackalice na američko-meksičkoj granici.

Ronald Rael i Virigin San Fratello ponosni su autori ovog simbola otpora kojem je za cilj izgradnja mostova, a ne podizanje zidova.

Ideja rada proizašla je iz niza konceptualnih crteža koje je par izradio 2009. godine, a sve je postalo stvarnost deset godina kasnije kada su klackalice transportirane iz Kalifornije i postavljene na zid koji je podijelio Sunland Park – Novi Meksiko i susjedni Juarez – Meksiko.

Divovska čelična ograda visine dvadeset metara onemogućavala je djeci iz dva susjedna sela da se igraju zajedno, a klackalice su predstavljale simbol da ne postoji zid koji može zaustaviti dječju igru.

“Ljudska bića u stanju su nadići sve sile koje ih žele razdvojiti, a zid je samo jedan od načina za ponovno povezivanje” – izjavio je Tim Marlow, direktor londonskog muzeja.

“Ispunjen radošću, uzbuđenjem i zajedništvom gledam u zid koji je postao uporište za odnose SAD-a i Meksika, a djeca i odrasli povezaniji su nego ikada prije. Ono što je najvažnije ova nagrada dolazi u trenutku kada se nadamo promjenama dolaskom novog predsjednika i kada umjesto zidova počnemo graditi mostove.” – izjavio je Ronald Rael.