Zabava

Rujan 2021. – događanja, recepti, horoskop…

Mia Vodopija 01. rujna 2021.

Neka vas ponese toplina i šarenilo jeseni, ali i događanja u Zagrebu...

Suprotno uvriježenom mišljenju, rujan nije dobio ime po ‘rujnom vinu’ niti kojoj drugoj jesenskoj blagodati, već po glagolu ‘rjati’ koji označava glasanje jelena i ostalih životinja koje u rujnu započinju svoju ljubavnu igru.

Starije ime mjeseca rujna u nekim hrvatskim krajevima bilo je: malomešnjak (po blagdanu Male Gospe, 8. rujna), rujen, jesenščak. Rujan se u staroj Engleskoj zvao Mjesec žetve jer je to bilo vrijeme za sakupljanje ostatka žetve i pripremu za zimske mjesece.

Rujanski horoskop

Rujanski horoskopski znakovi su Djevica (23. kolovoza – 22. rujna), poznata po svojoj organiziranosti, odanosti i praktičnosti te Vaga (23. rujna – 22. listopada), koja glasi za pošten, društven i uravnotežen znak.

Jesenski recepti

O rujnu volimo razmišljati kao o mjesecu jabuka, šljiva, bundeva i ostalog voća i povrća. Mnogima u ovo doba branje jabuka postaje uobičajena vikend zabava. Evo nekoliko recepata za ovo sezonsko voće – rolice s jabukama, orasima i cimetom, cheesecake s jabukama, cimetom i karamelom, sočni tart sa šljivama i jabukama

Događanja u Zagrebu

Četvrto izdanje najvećeg hrvatskog open-air festivala Zagreb Beer Fest posvećenog pivu i glazbi prebačeno je na prvi vikend rujna (4.-5.9.), na novu lokaciju, park ispred Boćarskog doma, Obala dr. Savke Dabčević Kučar.

Kulturan ulični festival (KUF) je posvećen uličnoj izvedbi, lokalnim umjetnicima i lokalnom stanovništvu. Cilj mu je prezentirati umjetnost urbane ulične kulture i cirkusku umjetnost po kvartovima grada Zagreba, te istovremeno pružiti izvedbeni prostor lokalnoj umjetničkoj sceni. Cirkusanti će nastupati u Sopotu 4.9. i 5.9., Vrbiku 11.9. i 12.9., Mažuranac 12.9., Borongaj 18.9. i 19.9., Vrapče 25.9. i 26.9.

Za fanove svirki na Gornjem gradu tu je Scena Amadeo koja donosi u prekrasni Atrij Klovićevih dvora na Gornjem gradu atraktivan glazbeni program koji traje i tijekom rujna. 1.9. možete slušati Aljošu Jurinića na pianu, 3.9. Jimmy Stanića, 5.9. Ansambl Antiphonus, 7.9. Edina Karamazova i 10.9. Borna Šercar’s Jazziana Croatia i LADO.

Rujan je mjesec koji nam donosi puno zanimljivih stvari. Bilo da imate vremena za razne manifestacije i događanja ili ne, uvijek možete prošetati obližnjim parkom i diviti se promjeni prirode i šarenilu.