FOTO by Pexels

Zabava

Rijetka pojava Urana bit će vidljiva na noćnom nebu

Krešimir Šustić 22. siječnja 2021.

Spektakl za koji nam je potreban teleskop ili dalekozor

Svemir i planeti koji nas okružuju su jedan od onih toliko istraživanih dijelova života, koji se čini tako jednostavan, no još uvijek praktički ne znamo većinu toga što se krije izvan naše atmosfere.

Zadnjih nekoliko godina, sve češće imamo prilike biti svjedoci veličanstvenih pojava na nebu, gledajući atrakcije koje nisu toliko česte.

Photo credit: Wikimedia Commons

Tako ćemo narednih nekoliko večeri biti svjedoci spektakularnog i rijetkog događaja, točnije Urana koji će biti vidljiv više nego ikada prije.

To znači da bismo mogli primijetiti Uran, Mars i Mjesec kako se približavaju jer bi se spomenuta tri planeta trebala pojaviti u vertikalnoj liniji malo iznad jugozapadnog horizonta nakon zalaska sunca.

Photo credit: Wikimedia Commons

Ako uspijete uočiti mjesec, odmah iznad njega trebali biste vidjeti Crveni planet, a nakon nekoliko sati postat će vidljiva još jedna točka sa sitnom pjegom na nebu, zapravo plinskim divom Uranom.

Sedmi planet od Sunca na udaljenosti od oko 2,9 milijardi kilometara, rotira se pod kutom od gotovo 90 stupnjeva od ravnine svoje orbite, a zbog ovog nagiba će se činiti da se okreće na boku.

NASA je napisala kako je otprilike četiri puta širi od našeg matičnog planeta, što bi u usporedbi značilo da je Zemlja velika jabuka, a Uran košarkaška lopta.

Dan na Uranu traje oko 17 sati, ali treba oko 84 godine da planet obiđe sunčevu orbitu, dok Zemlji treba 365,25 dana.