FOTO by Instagram @creekgrown / @ekizzie_photography / @sams_veg_garden

Dekor

Rezbarenje bundeva – jesenska zabava za velike i male!

Mia Vodopija 26. listopada 2022.

Pustite mašti (i nožiću) na volju...

Listopadski zrak miriše na hladnoću i jesen, a lišće je već napustilo grane drveća. Iako hladan i nepredvidljiv, kraj listopada znači jednu posebnu stvar.

Diljem svijeta djeca planiraju kostime i strategije prejedanja slatkišima. Budite spremni da vam se pojave na kućnom pragu za Noć vještica. Čak i ako ne slavite Halloween, svejedno možete sa svojim ukućanima raditi nešto posebno – rezbariti bundeve!

Izbor bundeve

Ne postoje pravila o tome koja veličina ili oblik čine sjajnu bundevu za rezbarenje. Potražite bundevu koja nema modrice i nema plijesni oko stabljike. Tko želi rezati istrunulu bundevu? Također, potražite bundevu s ravnim dnom koja će čvrsto ‘sjediti’ bez ljuljanja.

Potrebni alati

Svaki posao je olakšan odgovarajućim alatima. Tupi kuhinjski nož nije najbolja ili najsigurnija stvar za rezbarenje bundeve. Komplet alata za rezbarenje bundeve možete nabaviti u dućanima ili internetu prije Noći vještica, ali možete upotrijebiti i predmete koje već posjedujete – rebrasti nožić ili rezače za kolačiće. Ne zaboravite na veliku žlicu izvaditi koštice iz bundeve!

Rezbarenje bundeve

Nacrtajte krug na dnu bundeve i tamo izrežite otvor, pazeći da oštricu nagnete prema sredini kako biste stvorili izbočinu. Očistite unutrašnjost bundeve (sačuvajte sjemenke za užinu nakon rezbarenja!) i ostružite unutrašnjost bundeve dok ne bude debljine oko centimetar na područjima koja planirate rezbariti. Ako koristite uzorak za rezbarenje, zalijepite ga trakom na bundevu i krenite bosti alatom za ubadanje.

Očuvanje rezbarene bundeve

Kako biste produžili životni vijek svoje izrezbarene bundeve, naprskajte je vodom i držite u hladnjaku dok ju ne izložite van. Narezane rubove namažite vazelinom kako se ne bi osušili. Ako se vaša bundeva počne skupljati, potopite je u hladnu vodu na nekoliko sati kako bi se vratila u život. Samo ju dobro osušite iznutra kako biste izbjegli plijesan.

Prikaz

Za konačni prikaz vaše izrezbarene bundeve, možete koristiti svijeću ili LED lampice na baterije. Duhovi i goblini (ili samo vaši susjedi) koji vam dolaze na vrata bit će uzbuđeni zbog bundeva za koje ste se potrudili!

Ove jeseni rezbarite bundeve sa svojom djecom, a ako ih nemate, probudite dijete u sebi i zabavite se uz jesensku aktivnosti!