Revolucionarni zakon o photoshopu – kazne i do 37.000 eura!

Marko Stipić 09. svibnja 2017.

U Francuskoj je izglasan novi zakon o fotošopiranju slika u časopisima, odnosno zakon koji izdavače prisiljava na transparentnost o uporabi uređenih slika.

Na snagu bi trebao stupiti već 1.10. a njime su jasno definirane obveze koje časopisi i ostale publikacije moraju ispoštovati. Uz svaku objavljenu sliku koja je fotošopirana mora stajati jasna oznaka čitatelju.

Ideja za donošenje zakona je sve veći porast poremećaja u prehrani i problema sa samopouzdanjem koji se očituju kod mladih. Te moderne pošasti prouzročene su postavljanjem nerealnih standarda od strane izdavačke, modne i pr industrije.

Photos by: Vogue.it

Ovo su velike promjene za Francusku izdavačku scenu, a ako se trend održi, ubrzo i svjetsku. Navodna svota koju će časopis koji zanemari zakon i ne istakne kako se radi o uređenoj fotografiji platiti iznosi 37000 eura.

Francuska vlada ozbiljno je pristupila problemu uporabe photoshopa, ali i korištenju anoreksičnih modela u kampanjama i revijama modnih brendova. Ranije donesenim zakonom određeno je naime kako će svaki model prilikom bookiranja posla za obavljanje istog trebati potvrdu liječnika. Tako se planira spriječiti glorificiranje anoreksije i poremećaja u prehrani. U slučaju ne pridržavanja pravila predviđena kazna za agencije je vrtoglavih 75000 eura, a moguća je i kazna zatvora.