FOTO by house OF cb

Moda

Renesansa korzeta – bezvremenskog klasika!

admin 02. lipnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Moda je umjetnost koja raspolaže bezgraničnom slobodom kreativnog izražavanja, promjenjiva je, nepredvidiva, spontana i ponekada buntovna.

„Visoka moda je stvaralački laboratorij u kojem se proučavaju oblici i volumeni.”, svojedobno je izjavio slavni francuski modni dizajner Pierre Cardin. Mnogi su modni trendovi zabljesnuli sa svojih 15 minuta slave, a onda pali u zaborav.

Za razliku od „trenda”, stil je ono vječno, bezvremensko, ono što nikada ne izlazi iz mode, a korzet je definitivno jedan od takvih vječnih, bezvremenskih klasika.

Korzet je bio odjevni predmet koji se kroz povijest nosio ispod haljina. Služeći kao steznik, tijelu je davao zavidnu liniju pješčanoga sata, no mnoge lijepe stvari su istovremeno i opasne.

U Viktorijansko doba, kada je korzet bio na svom vrhuncu, mnoge djevojke i žene umirale su vrlo mlade, zbog veoma negativnih posljedica koje je korzet ostavljao na unutarnje organe.

Ipak, korzet od lakših i elastičnih materijala zadržao se i do danas kao vrsta donjega rublja, a ovih dana proživljava pravu renesansu kada se nosi kao dio svakodnevne odjeće.

Dapače vrijeme ga je oblikovalo, prilagodilo i učinilo udobnijim.

Zamisao vizualne modifikacije izgleda tijela pomoćnim odjevnim predmetima seže još u antičko doba, a najstariji pravi korzeti pronađeni su na Kreti. U visokoj minojskoj kulturi, oko 2000. g. pr. Kr., korzeti su bili dio i muške (radi isticanja struka) i ženske odjeće (radi podizanja i isticanja ogoljenih grudi).

Nakon toga korzet je, u mnoštvo svojih varijanti ostao dio mode, iako je nekada bio izravno pod svjetlima reflektora, a nekada iza kulisa. U Viktorijansko doba bila je veoma moderna figura pješčanog sata, a tanji struk značio je i viši socijalni status. Tada su ga, (bizarne li činjenice!) nosili i muškarci!

Korzete su izrađivali posebni majstori corsetieri od fleksibilnog materijala, uglavnom svile, pamuka i kože, koji su se fiksirali čvrstim dijelovima od drveta, čelika, riblje kosti, bjelokosti te kasnije plastike kao osnovom konstrukcije.

Korzet se odijeva tako da se na prednjoj strani ili na leđima zateže vezivanjem ili kopča gumbićima ili kukicama.

Iako je kritika na račun pretijesnih korzeta bilo (posebice u medicinskim krugovima) već od XVII. st., njegovo napuštanje kao gotovo obveznoga dijela ženske odjeće viših slojeva započelo je tek početkom XX. st., nakon pobjede prirodne i slobodnije linije tijela u ženskoj modi i sve veće ženske emancipacije u svim sferama života.

Od klasične forme baroknih haljina korzet je preživio do 20. st, a 40-ih godina Dior ga na velika vrata uvodi u visoku modu.

Dizajneri, koji su kroz posljednjih par desetljeća, pokazali da je i dalje moderan, nosiv i vrlo izazovan dio garderobe su Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier i njegov nezaboravni šiljasti Madonnin korzet…

Korzet je ove modne sezone ponovno došao pod svjetla reflektora, pa su ga, osim velike burleskne umjetnice Dite Von Teese, počele nositi i mnogobrojne zvijezde, modeli, ljubiteljice mode, influencerice…

Pogledajte našu selekciju korzeta londonskog brenda house OF cb i uvjerite se u nenadmašnu ženstvenost i moć korzeta!