Redovito ispijate čaj? Istraživanje dokazuje da ćete živjeti zdravije i duže!

Engineer 10. siječnja 2020.

Ljubitelji ovog vrućeg napitka konačno su došli na svoje...

Ako mislite da je izmišljotina, bez brige, mi smo preveliki zagovornici kave i kofeina da bismo vam ovako nešto servirali, no i sami smo ostali zapanjeni nedavnim rezultatima istraživanja. Ono dokazuje da su osobe koje piju čaj najmanje tri puta tjedno zdravije i žive duže.

Nakon opsežnog proučavanja, znanstvenici su došli do zaključka da je uobičajeno konzumiranje čaja povezano s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i poboljšanjem zdravlja.

Otkrića su objavljena u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju, a znanstvenici su ispitali 100.902 odraslih Kineza koji nisu imali prethodnu povijest bolesti poput srčanog udara, moždanog udara ili tumora.

Podaci o konzumiranju čaja prikupljani su putem standardiziranih upitnika, a sudionici su zatim razvrstani u dvije skupine: oni koji redovito ispijaju čaj, odnosno tri ili više puta tjedno i oni koji nikada ne piju čaj ili manje od tri puta tjedno.

Istraživanje je trajalo 22 godine, a sudionike se od 1998. proučavalo u 15 provincija širom Kine, iako je svaki sudionik praćen u prosjeku 7,3 godine.

Uspostavilo se da osobe koje konstantno piju čaj imaju 20% niži rizik od srčanih i moždanih udara u usporedbi s onima koji ga nikada ili rijetko konzumiraju. Pored toga, oni koji su pili čaj redovito su imali 1,41 godinu duže za obranu od  bolesti, a njihov životni vijek bio je 1,26 godina duži u indeksnoj dobi od 50 godina.

Jednostavno rečeno, konzumacija čaja bila je povezana sa smanjenim rizikom kardiovaskularnih bolesti, posebno među onim dosljednim osobama koje piju čaj na dnevnoj bazi.

Iako razlog za to ostaje nejasan, istraživači sugeriraju da se može svesti na polifenole, tj. biljne spojeve koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost, a koji se nalaze u čaju.

Dr. Xinyan Wang, jedna od autora ove studije ispričala je za ‘The Mirror’:

‘Navika konzumiranja čaja povezana je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i sveukupnom smrću. Na zdravlje najviše utječe konzumacija zelenog čaja.

Istraživači otkrivaju kako postoji razlika u učinku kod različitih vrsta čaja, a zeleni je čaj najpopularnija mješavina u ovom istraživanju.

Tijekom istraživanja, čak 49% je popilo zeleni čaj, 43% je preferiralo mirisne ili druge čajeve, a 8% se odlučilo za crni čaj.’

View this post on Instagram

Benefits of Green Tea and Extract – Helps reduce hormone activity and is considered a safe and effective treatment for acne. – Helps lose weight without any side effects. – Helps protect the body from respiratory and digestive infections. – Helps lower cholesterol. – Reduces blood pressure. – Helps the immune system. – Benefits in the treatment of some cancers, cardiovascular disease, rheumatoid arthritis. – Green tea extract is useful with thermogenesis and is also useful in body fat metabolism. It also helps the dieting community lose weight without any side effects and also reduces the risk of heart disease, liver failure and cancer. – Green tea extract is superior to other fat burners in that it does not increase heart rate as other fat burners.

A post shared by aastamazeikaite (@aastamazeikaite) on

Ispričajte me, ali vrijeme mi je da se ostavim kave i zagrijem taj čajnik…