Dom

RECEPT ZA FRITULE – najdraže male slastice koje su neizostavni dio blagdana!

Nina Stojanov 16. prosinca 2019.

Najpopularnije su zasigurno u Dalmaciji otkud i potječu, tako sam i ja svoje znanje vezano za njih stekla upravo tu, na Mediteranu.

Recept je uvijek bio jedan jedini, u originalu (ukraden od svekrve) i pokazao se najboljim. U nastavku vam pišem sastojke za njih i ne mogu biti jednostavnije jer za mjericu koristite čašu od jogurta:

  • 2 jogurta
  • 4 jaja
  • 5 šalica od jogurta glatkog brašna
  • 1 šalica od jogurta šećera
  • 2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 naribana jabuka
  • prstohvat soli
  • korica limuna
  • korica naranče
  • malo ruma
  • malo rakije

Priprema:

1. Navedene sastojke ćete izmiješati i dobiti srednje gustu smjesu.

2. U veću posudu stavite ulje za prženje. Ulijte ulja do sredine posude jer fritule nikako ne smiju ostati bez dovoljno ulja, inače će vam se pretvoriti u plosnati oblik.

3. Kada se ulje dovoljno zagrijalo, s malom čajnom žličicom ih spuštate u ulje. Potrudite se da kada ih spuštate u ulje, više spuštate u stranu, kako bi vam one stvorile lijepi okrugli oblik.

4. Brzo ih okrećite, kako vam ne bi izgorjele. Njima je potrebno zbilja jako malo.

5. Kada su porumenile, vadite ih van i posujte sa šećerom u kristalu ili u prahu! Predivne su i prelivene čokoladom, na vama je da pustite maštu na volju!

U slast!

View this post on Instagram

🎄 Fritule 🎄 Najdraže male slastice koje su neizostavni dio blagdana. Najpopularnije su zasigurno u Dalmaciji otkud i potječu, tako sam i ja svoje znanje vezano za njih stekla upravo tu, na Mediteranu. 🤗 Recept je uvijek bio jedan jedini, u originalu ( ukraden od svekrve) i pokazao se najbolji 😃. U nastavku vam piÅ¡em sastojke za njih i nemogu biti jednostavnije jer za mjericu koristite čaÅ¡u od jogurta: – 2 jogurta – 4 jaja – 5 Å¡alica od jogurta glatkog braÅ¡na – 1 Å¡alica od jogurta Å¡ečera – 2 praÅ¡ka za pecivo – 1 vanilin Å¡ečer – 1 naribana jabuka – prstohvat soli – korica limuna – korica naranče – malo ruma – malo rakije Navedene sastojke ćete izmjeÅ¡ati i dobiti srednje gustu smjesu. U veću posudu stavite ulje za prženje. Ulijte ulja do sredine posude jer fritule nikako ne smiju ostati bez dovoljno ulja, inače će vam se pretvoriti u plosnati oblik. Kada se ulje dovoljno zagrijalo, sa malom čajnom žličicom ih spuÅ¡tate u ulje. Potrudite se da kad ih spuÅ¡tate u ulje, viÅ¡e spuÅ¡tate u stranu, kako bi vam one stvorile lijepi okrugli oblik. Brzo ih okrećite, kako vam ne bi izgorile. Njima je potrebno zbilja jako malo. Kada su porumenile, vadite ih van i posujte sa Å¡ećerom u kristalu ili u prahu! Predivne su i prelivene čokoladom, na vama je da pustite maÅ¡tu na volju! 💚🎄 #fritule #dalmatinskahrana #mediteran #dalmatinskakuhinja #dalmacija #tradicija #hrana #recepti #pastrypassion #pastry #pastrylove #recipes #recipe #slastice #food #foodies #foodideas #foodphotography

A post shared by Nina Stojanov (@dalmatian_things_with_nina) on

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!