
FOTO by Dr. Oetker
Recept: Veličanstvena Mojito torta s pistacijem, zbog koje ćemo polizati prste!
Spoj sočnog deserta i omiljenog ljetnog koktela koji stvara ovisnost!
Ljetni deserti trebali bi biti lagani i sočni jer nije nam baš po volji jesti teške stvari od kojih nam se kasnije ne da kretati.
Internet vrvi od brojnih slastica kojima si možemo zasladiti dan u ovim danima okupanim vrućinom, no mi smo pronašli jednu tortu koja će vas oboriti s nogu.

Mojito ljetna bomba prava je prilika da izbacite malog slastičara iz sebe, te da pokažete svojim bližnjima kako i vi znate ispeći nešto za prste polizati.
U nastavku vam donosimo recept kojim ćete se uvući u srca mnogih.
Potrebni sastojci:
- 125 g šećera
- limunova korica (naribana od 1 limuna)
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 75 g pistacija
- 115 g višenamjenskog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 3 jaja
Dekoracija:
- 50 g omekšanog maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice soka od limuna
- 4 žlice bijelog ruma
- 2 vrećice pudera u prahu bez jaja
- 175 g šećera u granulama
- 15 ml tekuće glukoze
- Kriške limuna i listovi mente
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 °C, pripremite okrugli kalup za torte, premažite ga maslacem i umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane blijeda i gusta, poput lagano tučenog vrhnja.
Dodajte naribanu limunovu koru, ulje i mljevene pistacije, a zatim brašno i prašak za pecivo. Pažljivo miješajte pomoću velike metalne žlice, pazeći da zrak ne izbije iz smjese.
Smjesu prospite u kalup, izgladite vrhove i pecite u pećnici oko 25 minuta, dok se ne digne i dobije laganu zlatnu boju. Nakon što se ispeče, stavite da se ohladi, te izrežite vodoravno po pola, na dva jednaka dijela.
Stavite maslac u zdjelu i tucite dok ne postane gladak i sjajan. Postepeno dodajte polovicu šećera u prahu i sok od limete, a zatim nastavite sipati preostalu količinu šećera u prahu dok ne dobijete mekanu kremu.
Rasporedite je gusto preko jednog dijela biskvita i prekrijte drugom polovicom. Stavite tortu na tanjur za posluživanje i prelijte je bijelim rumom, te ostavite da stoji dok pripremate glazuru.
U toplinski otpornoj posudi izmutite bijeli prah bez jaja prema uputama na pakiranju i stavite na stranu. Šećer u granulama stavite u malu posudu s tekućom glukozom i 2 žlice vode i sve skupa zagrijavajte lagano, miješajući 2 minute dok se smjesa ne rastopi do razine sirupa. Kada sve proključa, kuhajte 1 minutu i isključite vatru.
Dodajte bijeli prah od jaja vrućem sirupu i na laganoj vatri miješajte dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
Nakon što se ohladi, pomoću male lopatice razmažite glazuru po vrhu i stranama torte, a vrh ukrasite s kriškama limuna i listovima metvice.
