FOTO by Dr. Oetker

Dom

Recept: Veličanstvena Mojito torta s pistacijem, zbog koje ćemo polizati prste!

Krešimir Šustić 06. srpnja 2020.

Spoj sočnog deserta i omiljenog ljetnog koktela koji stvara ovisnost!

Ljetni deserti trebali bi biti lagani i sočni jer nije nam baš po volji jesti teške stvari od kojih nam se kasnije ne da kretati.

Internet vrvi od brojnih slastica kojima si možemo zasladiti dan u ovim danima okupanim vrućinom, no mi smo pronašli jednu tortu koja će vas oboriti s nogu.

Mojito ljetna bomba prava je prilika da izbacite malog slastičara iz sebe, te da pokažete svojim bližnjima kako i vi znate ispeći nešto za prste polizati.

U nastavku vam donosimo recept kojim ćete se uvući u srca mnogih.

Potrebni sastojci:

  • 125 g šećera
  • limunova korica (naribana od 1 limuna)
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 75 g pistacija
  • 115 g višenamjenskog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 3 jaja

Dekoracija:

  • 50 g omekšanog maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice soka od limuna
  • 4 žlice bijelog ruma
  • 2 vrećice pudera u prahu bez jaja
  • 175 g šećera u granulama
  • 15 ml tekuće glukoze
  • Kriške limuna i listovi mente

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 °C, pripremite okrugli kalup za torte, premažite ga maslacem i umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane blijeda i gusta, poput lagano tučenog vrhnja.

Dodajte naribanu limunovu koru, ulje i mljevene pistacije, a zatim brašno i prašak za pecivo. Pažljivo miješajte pomoću velike metalne žlice, pazeći da zrak ne izbije iz smjese.

Smjesu prospite u kalup, izgladite vrhove i pecite u pećnici oko 25 minuta, dok se ne digne i dobije laganu zlatnu boju. Nakon što se ispeče, stavite da se ohladi, te izrežite vodoravno po pola, na dva jednaka dijela.

Stavite maslac u zdjelu i tucite dok ne postane gladak i sjajan. Postepeno dodajte polovicu šećera u prahu i sok od limete, a zatim nastavite sipati preostalu količinu šećera u prahu dok ne dobijete mekanu kremu.

Rasporedite je gusto preko jednog dijela biskvita i prekrijte drugom polovicom. Stavite tortu na tanjur za posluživanje i prelijte je bijelim rumom, te ostavite da stoji dok pripremate glazuru.

U toplinski otpornoj posudi izmutite bijeli prah bez jaja prema uputama na pakiranju i stavite na stranu. Šećer u granulama stavite u malu posudu s tekućom glukozom i 2 žlice vode i sve skupa zagrijavajte lagano, miješajući 2 minute dok se smjesa ne rastopi do razine sirupa. Kada sve proključa, kuhajte 1 minutu i isključite vatru.

Dodajte bijeli prah od jaja vrućem sirupu i na laganoj vatri miješajte dok smjesa ne postane gusta i sjajna.

Nakon što se ohladi, pomoću male lopatice razmažite glazuru po vrhu i stranama torte, a vrh ukrasite s kriškama limuna i listovima metvice.