FOTO by Instagram @csrsugar / @myketokitchen

Iće & piće

RECEPT: Ukusni i sočni čupavci desert su kojem se uvijek rado vraćamo!

Krešimir Šustić 25. rujna 2020.

Jednostavan i brzi desert omiljen je diljem svijeta

Dolaskom jeseni, sve više vremena ćemo provoditi u toplini naših domova, odmarajući uz omiljenu seriju na Netflixu ili isprobavanjem kulinarskih vještina u obliku finih deserata.

Osim sastojaka tipičnih za ovo godišnje doba, uvijek se rado vraćamo dobroj staroj čokoladi i kokos mrvicama, koje nas na sami spomen asociraju na popularan kolač, čupavce.

Na internetu se može pronaći bezbroj različitih primjeraka ovog klasika, no najbitnije od svega je da su mekani, ukusni i sočni.

U nastavku donosimo recept koji smo iskopali iz bakine škrinjice kako bi uz kavu, čaj ili neki drugi omiljeni topli napitak uživali u božanstvenim zalogajima.

Potrebni sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • vanilin šećer
  • limunova korica (naribana)
  • 8 žlica glatkog brašna
  • 10 žlica šećera
  • prašak za pecivo
  • 0.5 dcl vode
  • 0.5 dcl ulja

Potrebni sastojci za nadjev:

  • 250 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 3 dcl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • kokos brašno

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, posebno pjenasto istucite žumanjke sa šećerom i limunovom koricom, te miksajte nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne i pobijeli.

Zatim dodajte brašno i dobro izmiksajte, pred kraj dodajte prašak za pecivo, vodu i ulje (prije ih pomiješajte zajedno u jednoj čaši) i miksajte dok se smjesa skroz ne ujedini.

Nakon toga istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, polako ih umiješajte u gore dobivenu smjesu, no nemojte miješati predugo kako vam biskvit kasnije ne bi skroz potonuo.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, prelijte smjesu i ravnomjerno je poravnajte, te stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 25 minuta.

Prije nego biskvit krenete rezati na jednake pravokutnike, ostavite ga da se ohladi kako vam se ne bi raspadao.

Sve sastojke za kremu (osim kokosa) zajedno zakuhajte na laganoj vatri, a nakon što odstoji 2-3 minute, ubodite svaki komad biskvita na vilicu i uronite u čokoladu i na kraju u mrvice od kokosa.

Uživajte u ovom omiljenom sočnom desertu i bon apetit!