FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina
RECEPT: Torta s kruškama i pistacijama!
Sočna i ukusna torta od pistacija s kremom od limuna i krušaka
Usudite se uživati u slatko – slanoj kombinaciji, jer ovo je spoj za obožavanje! Predivno je kremasta, divno miriše i okus je fantastičan.
Jednostavna je za izradu a nestaje, vjerujte mi – brzo!
U nastavku pročitajmo što vam je sve potrebno i kako ćemo ju izraditi.
Sastojci za biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 6 žumanjka
- 100 g šećera
- 45 g oštrog brašna
- 40 g usitnjenih pistacija
- Naribana korica jednog limuna
- 1 prašak za pecivo
Za kremu od pistacija:
- 6 žlica gustina
- 6 žlica šećera
- 500 ml mlijeka
- Naribana korica jednog limuna
- 90 g maslaca
- 120 g usitnjenih pistacija
- 1 vanilin šećer
Za kremu od krušaka:
- 6 žlica gustina
- 40 g šećera
- 500 ml soka od krušaka (fructal)
- 80 g maslaca
Još:
- 50 g mljevenih pistacija za ukrašavanje torte
Priprema:
- Za biskvit istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa šećerom pjenasto izmiješajte.
2. Žumanjcima dodajte brašno, pistacije i naribanu limunovu koricu.
3. Pripremljenu smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte u čvrsti snijeg od bjelanjaka.
4. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje. Pola količine biskvitne smjese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta.
5. Poslije ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smjese.
6. Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promjera 18 ili 20 cm, ovisno o veličini kalupa za torte.
7. Za kremu od pistacija škrobno brašno pomiješajte sa šećerom i sve zajedno razmutite s oko 300 ml hladnog mlijeka.
8. Preostalo mlijeko zakuhajte zajedno s naribanom koricom limuna.
9. Mlijeko maknite s vatre, umiješajte razmućeno škrobno brašno sa šećerom i kuhajte stalno miješajući pjenjačom oko 15-ak sekundi. Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj maslac i mljevene pistacije.
10. Za kremu od krušaka škrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakuhajte.
11. Posudu sa sokom odmaknite s vatre, pjenjačom umiješajte razmućeno škrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa. U malo prohlađenu kremu umiješajte maslac.
12. Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa i premažite sa pola količine pripremljene kreme od krušaka. Na to stavite drugu biskvitnu koru, pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistacija.
13. Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite kreme i sve pripremljene kore.
14. Tortu stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
15. Na kraju, ostatak kreme potrošite na premazivanje torte i posujte ju mljevenim pistacijama.
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!