FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

RECEPT: Torta s kruškama i pistacijama!

Nina Stojanov 30. rujna 2020.

Sočna i ukusna torta od pistacija s kremom od limuna i krušaka

Usudite se uživati u slatko – slanoj kombinaciji, jer ovo je spoj za obožavanje! Predivno je kremasta, divno miriše i okus je fantastičan.

Jednostavna je za izradu a nestaje, vjerujte mi – brzo!

U nastavku pročitajmo što vam je sve potrebno i kako ćemo ju izraditi.

Sastojci za biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 6 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 45 g oštrog brašna
  • 40 g usitnjenih pistacija
  • Naribana korica jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu od pistacija:

  • 6 žlica gustina
  • 6 žlica šećera
  • 500 ml mlijeka
  • Naribana korica jednog limuna
  • 90 g maslaca
  • 120 g usitnjenih pistacija
  • 1 vanilin šećer

Za kremu od krušaka:

  • 6 žlica gustina
  • 40 g šećera
  • 500 ml soka od krušaka (fructal)
  • 80 g maslaca

Još:

  • 50 g mljevenih pistacija za ukrašavanje torte

Priprema:

  1. Za biskvit istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa šećerom pjenasto izmiješajte.

2. Žumanjcima dodajte brašno, pistacije i naribanu limunovu koricu.

3. Pripremljenu smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte u čvrsti snijeg od bjelanjaka.

4. Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje. Pola količine biskvitne smjese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta.

5. Poslije ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smjese.

6. Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promjera 18 ili 20 cm, ovisno o veličini kalupa za torte.

7. Za kremu od pistacija škrobno brašno pomiješajte sa šećerom i sve zajedno razmutite s oko 300 ml hladnog mlijeka.

8. Preostalo mlijeko zakuhajte zajedno s naribanom koricom limuna.

9. Mlijeko maknite s vatre, umiješajte razmućeno škrobno brašno sa šećerom i kuhajte stalno miješajući pjenjačom oko 15-ak sekundi. Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj maslac i mljevene pistacije.

10. Za kremu od krušaka škrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakuhajte.

11. Posudu sa sokom odmaknite s vatre, pjenjačom umiješajte razmućeno škrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa. U malo prohlađenu kremu umiješajte maslac.

12. Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa i premažite sa pola količine pripremljene kreme od krušaka. Na to stavite drugu biskvitnu koru, pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistacija.

13. Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite kreme i sve pripremljene kore.

14. Tortu stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.

15. Na kraju, ostatak kreme potrošite na premazivanje torte i posujte ju mljevenim pistacijama.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!