Iće & piće

RECEPT: Torta od čokolade i kikiriki maslaca!

Engineer 06. ožujka 2019.

Desert kojeg se jednostavno nećete moći zasititi...

Kupila sam kikiriki maslac i nisam znala što bih točno s njim. Jela sam ga malo na žlicu, malo s nutellom i na kraju sam odlučila ubaciti ga u mascarpone i šlag i napraviti tortu. Dodala sam i mousse od čokolade, jer nema ništa (pa ni života) bez čokolade i tako je nastala ova brza i ukusna torta, koju smo Mia i ja radile djedu (tati) za rođendan.

Sastojci:

Za biskvit

  • 125 g maslaca
  • 125 g čokolade za kuhanje
  • 60 g šećera
  • 3 jaja
  • 50 g glatkog brašna
  • Pola praška za pecivo

Za kikiriki kremu

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 200 g maslaca od kikirikija
  • 40 g šećera u prahu
  • 125 g mascarponea

Za čokoladni mousse

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Biskvit

Upaliti pećnicu na 180°C. Čokoladu i maslac otopiti na pari, umiješati šećer i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme pomiješati brašno i prašak za pecivo, dodati jaja i s pjenjačom sve dobro izmiješati. Smjesu čokolade i maslaca istresti u zdjelu s brašnom i jajima i sve skupa izmiješati sa špatulom dok se sve ne sjedini.

S malo maslaca premazati kalup za tortu i posipati s brašnom (oko 1 šaka brašna). Višak brašna istresti iz kalupa (da se biskvit ne zalijepi za kalup). Dobivenu smjesu izliti u kalup i staviti peći na 180 stupnjeva 20-25 min, ovisno o pećnici. Probajte s čačkalicom je li pečeno – ako je suha, onda jest. Ostavite biskvit da se ohladi i za to vrijeme napravite obje kreme.

Kikiriki krema

Vrhnje za šlag izmiksajte mikserom dok ne dobijete šlag. Dodajte sve ostale sastojke i miješajte mikserom dok se sve ne sjedini. Kremu premažite preko biskvita i stavite u hladnjak da se stisne. Za to vrijeme napravite čokoladni mousse.

Čokoladni mousse

Vrhnje za šlag izmiksajte mikserom. Čokoladu otopite na pari i dodajte u šlag. Promiješajte špatulom. Mousse premažite preko kikiriki kreme i ostavite preko noći u frižideru.

Posluživanje

Prije posluživanja tortu ostavite na sobnoj temperaturi pola sata do sat, bit će ukusnija.

Dobar tek i uživajte!

Autor teksta: Tea Čizmek Mesarić

www.facebook.com/mamika.tea/

www.instagram.com/mamika.tea/

###

Tea  Čizmek Mesarić je prvenstveno majka i supruga, a zatim i osnivačica uspješnog bloga mamika.com.hr. Ona je zaljubljenica u pisanje, fotografiju, hranu i vino, pse te male stvari u životu. Osim što nam donosi zanimljive i ukusne recepte, u svojim kolumnama piše o svakodnevnom životu i majčinstvu s kojim bi se mnoge pripadnice nježnijeg spola mogle poistovjetiti. Vjerujemo da ćete pronaći nadahnuće u nekima od njezinih tekstova.