RECEPT: Tart s kruškama i bademima!
Autor teksta: Toni Grahovac
Osobno, dobro napravljeno prhko tijesto mi je definitivno favorit među svim tijestima. Mogao bih ga samog jesti koliko je to čudo fino.
Kada se takvo tijesto pomiješa s domaćim slavonskim kruškama i domaćim španjolskim bademima rezultat je nevjerojatan.
Iziskuje nešto više posla, troška te vještine no ništa što se ne može savladati ukoliko se recept prati. Ako vam izgleda komplicirano, ne birnite, i ja sam ga radio prvi put, pratio upute i ostao šokiran rezultatom. Pozitivno!
SASTOJCI
Za prhko tijesto:
- 230 g brašna
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 130 g maslaca
- 1 jaje
Za kremu:
- 120 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 1 žlica vanilije
- 170 g badema
Za preljev od krušaka:
- 3 kruške
- 1l vode
- 200 g šećera
- sok jednog limuna
- klinčići, muškatni oraščić, vanilija(ostali začini po želji)
- malo ruma ili drugog likera po izboru
PRIPREMA
Za tijesto:
Hladni maslac narezan na kockice dodati u mješavinu brašna, šećera i soli.
Utrljavati prstima dok ne bude kao mrvice pa dodati jaje i umijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
Formirati kuglu, umotati u prozirnu foliju te ostaviti minimalno sat vremena u hladnjaku.
Za kremu:
Izmiksati maslac i šećere pa dodati jedno po jedno jaje i na kraju mljevene bademe.
Za preljev od krušaka:
Lagano miješati šećer, sok od limuna i začine u vodi dok sve ne povri te potom postepeno dodavati oguljene kruške i kuhati 10-15 min ovisno o debljini krušaka. Kada se ohlade, prepoloviti ih te očistiti od koštica.
Cijelo vrijeme nakon što su kruške izvađene iz tekućine, ta se ista tekućina kuha da bi se reducirala.
Završna priprema:
Tijesto koje je stajalo sat vremena razvaljati na 2-3 mm debljine, staviti u kalup od 26 cm, izbosti ga vilicom i peći na 170 C° 15-ak min.
Izvaditi tijesto iz pećnice, pustiti da se malo ohladi te dodati u njega kremu. U kremu se utisnu polovice krušaka (zarezane prije, kao što je na slici) da se dobije ova “rešetka”. Peći na 170 C° 35-40 min.
Desetak minuta prije kraja pečenja, izvaditi i premazati sa preljevom, ljepljivom smjesom gdje su se kruške kuhale. Nakon što je gotovo te prije posluživanja ponovno premazati smjesom.
U slast!