RECEPT: Sočni tart sa šljivama i jabukama!
Tko ne obožava miris jabuka i šljiva u sočnom tartu?
Ja uvijek volim upotpuniti sa začinima, a ovaj put prevladali su cimet i bourbon vanilija u kombinaciji sa mljevenim orasima. Donosim vam ideju za desert za svaki dan.
Sastojci za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 50 g maslaca
- 80 ml ulja
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice šećera
- Korica naribanog limuna
Sastojci za nadjev od šljiva:
- Oko 1 kg šljiva (ja sam koristila domaće smrznute)
- 4 žlice šečera
- 4 žlice mljevenih oraha
Sastojci za nadjev od jabuka:
- 4 – 5 jabuka
- 2 žlice šečera
- Žlica bourbon vanilije
- Žlica cimeta
Način izrade:
Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto. Podijelite ga na dva dijela.
Kalup za tart premažite uljem i posujte sa malo brašna. Jedan dio tijesta razvaljajte i prebacite na dno kalupa. Višak preko ruba odstranite.
Šljive očistite od koštica i odstranite im ljusku. Sa štapnim mikserom usitnite šljive, dodajte šečer i mljevene orahe.
Očistite jabuke i naribajte ih. Dodajte šečer, cimet, vaniliju i izmješajte. Preko tijesta stavite naribane jabuke i preko njih nadjev od šljiva. Na kraju, sa drugim dijelom tijesta napunite vrečicu za ukrašavanje i s njom ukrasite tart kao na slici. Na taj način ćete dobiti uspješnije i ljepše trakice.
Pecite u pećnici oko 30 minuta na 180° stupnjeva.
Vaš desert je gotov! Kad se ohladi, posujte ga šećerom u prahu i uživajte u svakom zalogaju!
U slast!
Autor teksta: Nina Stojanov / buhtle s marmeladom
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!