FOTO by Instagram @okonomikitchen / @little_gosia

Iće & piće

RECEPT: Sočni jesenski desert dolazi u obliku rolica s jabukama, orasima i cimetom

Krešimir Šustić 21. rujna 2020.

Božanstven okus koji podsjeća na toplinu doma i obitelj

Već smo lagano počeli donositi namirnice tipične za jesensko doba u naše kuhinje, te smo se bacili u pripremu sočnih slastica koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Kesteni, bundeve i jabuke, samo su neki od sastojaka koje koristimo kao glavne adute u našim desertima i zahvaljujući njima, cijeli nam dom miriše na bogate okuse.

Među njima se posebno ističu rolice od cimeta, za koje smo pronašli neodoljivi recept, ali uz božanstven spoj s jabukama i orasima.

Idealne su kao doručak uz čašu mlijeka ili šalicu kave, ali i kao užina za vaše najmlađe članove obitelji.

U nastavku donosimo kako da pripremite jednog od favorita mnogih, te osvojite srca vaših najmilijih s popularnom slasticom.

Potrebni sastojci:

  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 50 g šećera,160 g smeđeg šećera
  • 520 g brašna
  • 80 ml ulja, jaje
  • pola žličice soli
  • 100 g maslaca, žlica cimeta
  • 50 g mljevenih oraha
  • 2 velike jabuke (naribane)
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 i pol žlice mlijeka
  • ekstrakt vanilije

Priprema:

U zdjeli izmiješajte kvasac, toplu vodu, šećer i ulje kako bi se smjesa ujedinila, te ostavite na stranu oko 5 minuta.

Kada se kvasac počinje pjeniti, dodajte soli, umućeno jaje i brašno, a zatim sjedinite brašno s kvascem, sve dobro izmiješajte, oblikujte u loptu, pokrite i ostavite na toplom da se tijesto diže oko 30 minuta.

Za to vrijeme, u manjoj zdjelici, izmiješajte smeđi šećer, cimet i mljevene orahe.

Dignuto tijesto premjestite na brašnastu radnu površinu i dobro ga razvaljajte valjkom, te ga premažite s otopljenim maslacem.

Premazano tijesto pospite mješavinom od cimeta, smeđeg šećera i oraha, a zatim ravnomjerno pobacajte naribane jabuke, dodatno po želji pospite nasjeckanim orasima, te urolajte u veliku roladu od koje će vam ispasti oko 10-15 manjih rolica.

Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ponovo diže oko pola sata na toplom mjestu.

Pećnicu zagrijte na 175 °C i pecite rolice oko 20 do 25 minuta, dok vam blago ne porumene.

Izmiješajte šećer u prahu, mlijeko, ekstrakt vanilije i maslac u glatku smjesu, te prelijte preko vrućih rolica.