![](https://www.elegant.hr/app/uploads/2020/09/rsjd_featured_image-1024x456.jpg)
FOTO by Instagram @okonomikitchen / @little_gosia
RECEPT: Sočni jesenski desert dolazi u obliku rolica s jabukama, orasima i cimetom
Božanstven okus koji podsjeća na toplinu doma i obitelj
Već smo lagano počeli donositi namirnice tipične za jesensko doba u naše kuhinje, te smo se bacili u pripremu sočnih slastica koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Kesteni, bundeve i jabuke, samo su neki od sastojaka koje koristimo kao glavne adute u našim desertima i zahvaljujući njima, cijeli nam dom miriše na bogate okuse.
Među njima se posebno ističu rolice od cimeta, za koje smo pronašli neodoljivi recept, ali uz božanstven spoj s jabukama i orasima.
Idealne su kao doručak uz čašu mlijeka ili šalicu kave, ali i kao užina za vaše najmlađe članove obitelji.
U nastavku donosimo kako da pripremite jednog od favorita mnogih, te osvojite srca vaših najmilijih s popularnom slasticom.
Potrebni sastojci:
- 7 g suhog kvasca
- 250 ml tople vode
- 50 g šećera,160 g smeđeg šećera
- 520 g brašna
- 80 ml ulja, jaje
- pola žličice soli
- 100 g maslaca, žlica cimeta
- 50 g mljevenih oraha
- 2 velike jabuke (naribane)
- 100 g šećera u prahu
- 2 i pol žlice mlijeka
- ekstrakt vanilije
Priprema:
U zdjeli izmiješajte kvasac, toplu vodu, šećer i ulje kako bi se smjesa ujedinila, te ostavite na stranu oko 5 minuta.
Kada se kvasac počinje pjeniti, dodajte soli, umućeno jaje i brašno, a zatim sjedinite brašno s kvascem, sve dobro izmiješajte, oblikujte u loptu, pokrite i ostavite na toplom da se tijesto diže oko 30 minuta.
Za to vrijeme, u manjoj zdjelici, izmiješajte smeđi šećer, cimet i mljevene orahe.
Dignuto tijesto premjestite na brašnastu radnu površinu i dobro ga razvaljajte valjkom, te ga premažite s otopljenim maslacem.
Premazano tijesto pospite mješavinom od cimeta, smeđeg šećera i oraha, a zatim ravnomjerno pobacajte naribane jabuke, dodatno po želji pospite nasjeckanim orasima, te urolajte u veliku roladu od koje će vam ispasti oko 10-15 manjih rolica.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ponovo diže oko pola sata na toplom mjestu.
Pećnicu zagrijte na 175 °C i pecite rolice oko 20 do 25 minuta, dok vam blago ne porumene.
Izmiješajte šećer u prahu, mlijeko, ekstrakt vanilije i maslac u glatku smjesu, te prelijte preko vrućih rolica.