FOTO by Instagram @beergrillandcookies / @anitamaticdelic

Dom

RECEPT: Sarma – omiljena delicija za Silvestrovo!

Krešimir Šustić 30. prosinca 2020.

Kraljica među jelima koju vole svi

Dok jedan dio domaće populacije donosi novogodišnje odluke i smišlja kojih će se stvari odreći, drugi dio prezentira svoje gurmanske specijalitete.

U moru različite hrane koja obogaćuje naše stolove u ovo blagdansko doba, posebno se ističe kraljica među jelima kojoj malo tko može odoljeti.

Sarma je najpopularnije zimsko jelo, načinjeno od mljevenog mesa omotanog u listove kupusa, a najčešće se jede s prilogom pire krumpirom.

Iako one najbolje recepte čuvaju naše bake, pronašli smo jedan koji je jednako tako dobar u što ćete se i sami uvjeriti jednom kada ga probate.

Potrebni sastojci:

  • glavica kiselog kupusa teška oko 1,2 kg
  • 700 g miješanog mljevenog mesa
  • sol
  • papar
  • 100 g riže
  • 100 g mesnate slanine
  • luk
  • češnjak
  • svinjska mast
  • crvena mljevena paprika
  • suho meso
  • hamburger ili kobasice po želji
  • lovorov list

Priprema:

Glavice kupusa odvojite na onoliko listova koliko ćete napraviti sarmi.

U mljeveno meso dodajte sol, papar, crvenu papriku, rižu te dobro promiješajte kako bi se začini proširili po cijeloj smjesi.

Zatim krenite motati u listove kupusa meso tako da formirate valjak i posložite ga na gornji dio lista i preklopite dok ne dobijete oblik sarme.

Ostatak kupusa narežite na rezance te ih uz dodatak vode i sarmi ubacite u posudu u kojoj ste prethodno popržili luk na svinjskoj masti i dodali češnjak i špek.

Ostavite neka se sve kuha najmanje sat i pol, a omiljeno novogodišnje jelo poslužite uz pire krumpir.