FOTO by Instagram @beergrillandcookies / @anitamaticdelic
RECEPT: Sarma – omiljena delicija za Silvestrovo!
Kraljica među jelima koju vole svi
Dok jedan dio domaće populacije donosi novogodišnje odluke i smišlja kojih će se stvari odreći, drugi dio prezentira svoje gurmanske specijalitete.
U moru različite hrane koja obogaćuje naše stolove u ovo blagdansko doba, posebno se ističe kraljica među jelima kojoj malo tko može odoljeti.
Sarma je najpopularnije zimsko jelo, načinjeno od mljevenog mesa omotanog u listove kupusa, a najčešće se jede s prilogom pire krumpirom.
Iako one najbolje recepte čuvaju naše bake, pronašli smo jedan koji je jednako tako dobar u što ćete se i sami uvjeriti jednom kada ga probate.
Potrebni sastojci:
- glavica kiselog kupusa teška oko 1,2 kg
- 700 g miješanog mljevenog mesa
- sol
- papar
- 100 g riže
- 100 g mesnate slanine
- luk
- češnjak
- svinjska mast
- crvena mljevena paprika
- suho meso
- hamburger ili kobasice po želji
- lovorov list
Priprema:
Glavice kupusa odvojite na onoliko listova koliko ćete napraviti sarmi.
U mljeveno meso dodajte sol, papar, crvenu papriku, rižu te dobro promiješajte kako bi se začini proširili po cijeloj smjesi.
Zatim krenite motati u listove kupusa meso tako da formirate valjak i posložite ga na gornji dio lista i preklopite dok ne dobijete oblik sarme.
Ostatak kupusa narežite na rezance te ih uz dodatak vode i sarmi ubacite u posudu u kojoj ste prethodno popržili luk na svinjskoj masti i dodali češnjak i špek.
Ostavite neka se sve kuha najmanje sat i pol, a omiljeno novogodišnje jelo poslužite uz pire krumpir.