FOTO by Instagram @kitchen_diaries.hr

Recepti

RECEPT: Rozen pita s kokosom!

Viktoria Šafranić 01. travnja 2022.

Slično kao bijela pita, ali s dodatkom kokosa...

Za ovu pitu koristila sam istu kremu koju koristim za Bijelu pitu. Napravila sam samo manje izmjene, prilagodila količinu mlijeka i dodala kokos. U nastavku donosim recept:

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 120 gr šećera
  • 3 pudinga od vanilije
  • 80 gr kokosa
  • 20 dkg bijele čokolade
  • 20 dkg maslaca
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • šlag pjena
  • 125 ml mlijeka za šlag pjenu
  • malo kokosa za posuti pitu
  • gotove rozen kore

Priprema:

U 2 dl mlijeka razmutiti 3 pudinga od vanilije i šećer. Ostalih 8 dl mlijeka staviti na vatru da zakuha. Kada je mlijeko zakuhalo maknuti ga s vatre i miješajući lagano ulijevati razmućeni puding. (Mlijeko smo maknuli s vatre kako bismo spriječili nastanak grudica.)

Vratiti puding na vatru srednje jačine i miješati cijelo vrijeme da se lijepo zgusne. Maknuti s vatre. U vrući puding dodati razlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Kada se čokolada otopila, dodati kokosi promiješati.

Pokriti kremu prianjajućom folijom (da nam se ne stvori korica na vrhu). Ohladiti puding.

Maslac SOBNE temperature izraditi mikserom. Ohlađeni puding dobro izmiksati pa u njega miksajući dodavati žlicu po žlicu maslaca. U smjesu uliti 2 dl vrhnja za šlag i miksati nekoliko minuta.

Gotovom kremom premazati sve kore, osim zadnje. (👉🏻Kada mažete kremu na kore, pripazite da što preciznije stavite svaku novu koru. Svaku novu koru (prije premazivanja) dlanom poravnajte i blago pritisnite.)

Ako vam ostane kreme, premažite bočne stranice i popunite šupljine.

U početku će kore biti tvrde, stajanjem će upiti vlagu iz kreme i omekšati.

Na zadnju koru (onu koju nismo premazali kremom) staviti komad pek papira i preko njega nešto teško (2 tetrapaka mlijeka ili dasku za rezanje mesa i sl.) kako bi se kore sljubile s kremom. Ostaviti u hladnjaku da tako prenoće.

Umutiti šlag pjenu prema uputama. Maknuti pek papir i “težinu” s kore.

Namazati šlag na zadnju koru i posuti kokosom. Vratiti u hladnjak.

Ovaj kolač se radi dan – dan i pol prije kako bi kore mogle omekšati. Stajanjem će biti sve mekši, ali opet dovoljno stabilan da se lijepo reže.

U slast!

Recept by: Instagram @kitchen_diaries.hr!