Dom

RECEPT: Princes krafne s fantastičnom kremom!

Nina Stojanov 24. prosinca 2020.

Divne male slastice koje svi obožavamo!

Neka se uvijek nađu na našem stolu kao desert uz kavu ili druženje s obitelji. Za meko tijesto i ukusnu kremu, donosim vam recept!

Sastojci za tijesto (za približno 40 komada):

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 4 jaja

Sastojci za kremu:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera (100 g)
  • 1 vanilin šećer
  • malo ribane limunove korice
  • 10 žlica gustina ne prepunih (oko 120g)
  • prstohvat soli
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • šećer u prahu za posipanje
  • 200 ml slatkog vrhnja, po želji

Upute za rad:

U posudu stavite vodu, maslac, šećer, sol i neka kuha na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.

Maknite sa vatre pa umiješajte brašno sve odjednom, ne malo po malo. Energično miješajte drvenom kuhačom dok se tijesto ne poveže pa vratite na vatru i stalno miješajući kuhajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

Prohladite cca 2 minute stalno miješajući da se po vrhu ne uhvati korica.

U toplo tijesto dodajte 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umiješajte i kad se potpuno upije u tijesto, dodajte sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko, mekano i svilenkasto. Pokrijte i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Treba biti mlako kako bi se moglo istiskivati iz slastičarske vrećice.

Lim obložite papirom za pečenje.

Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskujte na papir kuglice veličine oraha na razmaku od 3 cm.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 30-35 minuta ne otvarajući vrata, dok krafnice ne dobiju zlatno smeđu boju.

Ohladite i prerežite popola pa punite ohlađenom kremom pomoću slastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom. Po želji, preko kreme stavite sloj tučenog slatkog vrhnja isto pomoću slastičarske vrećice pa poklopite pripadajućim gornjim dijelom krafnice.

Ja sam otopila još 100 g čokolade za kuhanje i prelila ih preko njih. Pospite šećerom u prahu i spremite u hladnjak u plastičnoj posudi s poklopcem da se ne suše.

Priprema kreme:

Stavite mlijeko na vatru da uzavre, par žlica odvojite sa strane.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa umutite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Stavite sa strane.

Žumanjke odmah stavljajte u posudu u kojoj ćete kuhati kremu. Pjenasto ih umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte malo ribane limunove korice i gustin. Dobro izmiješajte pa razrijedite sa onim odvojenim mlijekom.

U žumanjke polako ulijevajte uzavrelo mlijeko, dobro promiješajte da se ne stvore grudice. Uključite mikser i kuhajte stalno miksajući na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Povremeno kremu promiješajte drvenom kuhačom, pogotovo rubne dijelove posude.

Kad se krema zgusnula umiješajte narezan maslac, a kad se maslac istopi, maknite sa vatre i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ja sve još miksam najmanjom brzinom dok se sve fino ne poveže.

Ohladite.

Vaš desert je gotov!

U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!