
RECEPT: Pita sa svježim smokvama!
Ovaj desert oduševit će vaše ukućane i goste!
Ovo je jednostavna pita od prhkog tijesta koju krase svježe smokve. Meka, sočna i ukusna za svaki dan uz kavu ili čaj.
Priprema i sastojci su vrlo jednostavni, pročitajmo u nastavku što vam je sve potrebno.
Sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 100 g šećera u prahu
- 150 g maslaca
- Pola vrećice praška za pecivo
Nadjev:
- Svježe zrele smokve
- Žlica kristalnog šećera
- 2 vanilin šećera
- Sok pola limuna
- Žličica cimeta (ako volite)
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto. Stavite ga u hladnjak da odmori.
2. Kada je tijesto spremno, podijelite ga na dvije polovice. Prva polovica neka vam bude veća jer ćete nju koristiti za podlogu.
3. Tijesto za podlogu razvaljajte i prebacite preko nauljenog i pobrašnjenog kalupa za pite.
4. Svježe smokve razrežite i složite preko tijesta. Posujte ih sa šećerom, vanilin šećerom i sokom limuna.
5. Višak tijesta koji prelazi kalup odstranite.
6. Drugu polovicu tijesta razvaljajte i uz pomoć okruglog noža za rezanje tijesta napravite trakice.
7. Jednu po jednu trakicu tijesta slažite preko nadjeva, pa ponovite postupak još jednom obrnutim redoslijedom, tako da vam se preklapaju.
8. S razmućenim žumanjkom premažite tijesto i stavite peći na 180 °stupnjeva oko pola sata. Kad se pita ohladi, posujte je sa šećerom u prahu.
U slast!
https://www.instagram.com/p/B1lBrERJ4Nx/
Autor teksta: Nina Stojanov
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!