FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

RECEPT: Pinca – uskršnja pogača bez koje je blagdanski stol nezamisliv!

Nina Stojanov 08. travnja 2020.

Omiljeni miris najdražih pogača počinje se širiti našim domovima...Nema stola na kojem nema pince koja pozdravlja proljeće!

Uvijek sam željela postići mekanu, sočnu pogaču u kojoj ću uživati u svakom zalogaju. Puna mirisa, aroma, citrusa, baš takva kakva treba biti.

Jedina mana joj je da se nikad ne stigne ohladiti, jer ih obožavamo jesti tople, a vi?

Pročitajte u nastavku sastojke i način pripreme.

Sastojci:

( od ovih sastojaka ćete raditi pripremu kvasca)

  • 1 dcl mlake vode
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 svježi kvasac
  • 2 žlice ruma
  • 2 vanilin šećera
  • 1 mala žličica soli
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 velike žlice rakije
  • Korica limuna
  • Korica naranče
  • Sok pola limuna
  • Sok pola naranče
  • 1 žlica meda
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 900 g brašna
  • Pola žličice cimeta

Još će vam trebati:

  • oko 150 – 200 g brašna kasnije kod izrade pogače
  • Džem od smokava
  • Od ove količine namirnica ispadne 4 srednje pogače

Priprema:

  1. Za početak ćete od nekoliko sastojaka koje sam navela, napraviti pripremu kvasca. U veću posudu stavite mlaku vodu, pa dodajte žlicu šećera i brašna, zatim izmrvite kvasac, dodajte rum pa izmiješajte.

2. Ostavite 10 minuta da odstoji.

3. Kada je kvasac spreman, dodajte mu ostale navedene sastojke. Imajte na umu da vam maslac mora biti rastopljen pri dodavanju.

4. Dobro sve izmiješajte. Dobit ćete rijetku smjesu, ona treba biti baš takva, jer ćete brašno i cimet dodavati kasnije.

5. Kada su se svi sastojci sjedinili, postepeno dodajte brašno i na kraju cimet. Dobro sve izradite.

6. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 2h. Dobit ćete mekano tijesto, koje ćete formirati na kraju kada ćete dodavati još brašna.

7. Nakon tog vremena, tijesto ponovno izlupajte kako bi izašli svi nepotrebni mjehurići zraka.

8. Radnu površinu dobro pobrašnite i položite tijesto.

9. Ostatak brašna postepeno dodajte dok ne zamijesite i dobijete glatko tijesto.

10. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio tijesta formirajte nalik pogači.

11. U pekač stavite papir za pečenje. Dvije pogače stavite u pekač, ali pazite na razmak, jer će pri pečenju rasti. Ponovite postupak s druge dvije pogače.

12. Pokrijte ih ponovno krpom i ostavite da se dižu sat vremena.

13. Nakon tog vremena, s nožem zarežite pogače kao na slici.

14. Premažite pogače s rastopljenim maslacem i žumanjkom. Na kraju ih posipajte šećerom i stavite peći na 180°C stupnjeva oko pola sata. Ako vam brzo krenu dobivati boju, pokrijte ih pred sami kraj s aluminijskom folijom.

15. Kada su pogače pečene, možete ih posuti s još šećera.

16. Džem od smokava rastopite na pari i dodajte kriški pogače kao umak uz posluživanje!

Tips&tricks: Tijesto morate mijesiti što duže možete. Kvaliteta leži u procesu stvaranja tijesta.

Savjet zlata vrijedan: Da bi vam pogače bile mekane čak i drugi dan, u posudu koja podnosi toplinu ulijte vode i stavite u pećnicu ispod rešetki. Na taj način pri pečenju pogača, kroz vašu pećnicu će kružiti vlažni zrak i osigurati joj dodatnu vlažnost koja joj je potrebna.

Uživajte u svakom zalogaju! U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!