FOTO by Instagram @ivaninakuhinja / @zanine.slastice

Iće & piće

RECEPT: Mramorni kolač – jednostavan, a tako poseban desert koji miriše na djetinjstvo

Krešimir Šustić 30. rujna 2020.

Podsjeća nas na naše bake i toplinu doma

Jesen u svima nama budi različite emocije, a najviše one koje nas vežu za obitelj, toplinu naših domova i najdraže osobe.

Posebnu čar imaju mirisi hrane u kojima smo uživali dok smo bili djeca, pogotovo kada su u pitanju kolači koje su naše bake pripremale s ljubavlju.

Jedan od takvih je i mramorni kolač, desert koji je jednostavan za pripremu, a možemo ga jesti u klasičnom izdanju ili s dodatkom nadjeva od omiljenog džema, kreme i voća.

U nastavku donosimo starinski recept koji će ugrijati vaša srca, ispuniti vaš životni prostor neodoljivim mirisom i vratiti vas u najljepše doba u životu, djetinjstvo.

Sastojci:

  • jogurt
  • šalica šećera
  • 2 šalice brašna
  • 2 jaja
  • 3/4 šalice ulja
  • 3 žlice kakaa
  • prašak za pecivo
  • šećer u prahu

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, te ih u posudi istucite dok ne postignete čvrsti snijeg.

Izmutite žutanjke, postepeno dodajte ulje, mlijeko, brašno, šećer i prašak za pecivo.

Smjesi od žumanjaka dodajte snijeg od bjelanjaka, te dobro izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Odvojite jednake dijelove u dvije posude, a zatim u jednu po izboru dodajte kakao i dobro izmiješajte, kako bi poprimila tamnu boju.

Kalup za kuglof premažite maslacem i polagano sipajte malo jednu, malo drugu smjesu kako biste dobili efekt mramora.

Pecite 30 minuta na 180°C stupnjeva, a prije nego krenete sa serviranjem, posipajte ga šećerom u prahu.

View this post on Instagram

Jedna starija fotka mramornog kuglofa kao podsjetnik Å¡ta bi se joÅ¡ moglo ovih dana spremati. BaÅ¡ intenzivno razmiÅ¡ljam da ga pečem, ali ovaj put da bude obogaćen grožđicama, jer ih obožavam. Recept je iz jedne stare knjige Dr. Oetker "Kolači" – fantastičan je. 😊 RECEPT 300 g omekÅ¡alog margarina pjenasto izmijeÅ¡amo mikserom, najvećom brzinom oko 1/2 minute. Postepeno umijeÅ¡amo 275 g Å¡ećera, 1 kesicu vanilin Å¡ećera, par kapi arome ruma i prstohvat soli, mijeÅ¡ajući dok ne nastane jednolična smjesa. 5 jaja, jedno po jedno dodajemo, mijeÅ¡ajući svako oko 1/2 minute. 375 g braÅ¡na pomijeÅ¡amo sa kesicom praÅ¡ka za pecivo (12 g), te umijeÅ¡amo u smjesu naizmjenično dodajući i 3 kaÅ¡ike mlijeka, odnosno tek toliko mlijeka da tijesto teÅ¡ko otpada sa kaÅ¡ike. Po želji dodati 100 g grožđica i 100 g nasjeckane čokolade i umijeÅ¡ati u smjesu. Uspemo 2/3 tijesta u namašćeni i pobraÅ¡njeni kalup promjera oko 24 cm. 20 g kakaa umijeÅ¡amo u preostalo tijesto zajedno sa 20 g Å¡ećera i 2-3 kaÅ¡ike mlijeka, odnosno tek toliko mlijeka da tijesto teÅ¡ko otpada sa kaÅ¡ike. Tamno tijesto razdijelimo po svijetlom tijestu. ViljuÅ¡kom spiralno provučemo kroz slojeve tijesta da bude mramorno. Peći na 175 stepeni 50-65 minuta. Provjeriti kada je pečeno u zavisnosti od pećnice. #kuglof #baking #deliciousfood #instafood #foodstagram #foodstyling #bundtcake #marblecake #homebakery #tasty #recipe #foodphotography #kolac #mramornikuglof #mramornikolac #kakao #cokolada #grožđice #tijesto #slatko #recepti #droetker #ivaninakuhinja #thefeedfeed #foodfluffer

A post shared by Ivana Šteković (@ivaninakuhinja) on