FOTO by Instagram @ivaninakuhinja / @zanine.slastice
RECEPT: Mramorni kolač – jednostavan, a tako poseban desert koji miriše na djetinjstvo
Podsjeća nas na naše bake i toplinu doma
Jesen u svima nama budi različite emocije, a najviše one koje nas vežu za obitelj, toplinu naših domova i najdraže osobe.
Posebnu čar imaju mirisi hrane u kojima smo uživali dok smo bili djeca, pogotovo kada su u pitanju kolači koje su naše bake pripremale s ljubavlju.
Jedan od takvih je i mramorni kolač, desert koji je jednostavan za pripremu, a možemo ga jesti u klasičnom izdanju ili s dodatkom nadjeva od omiljenog džema, kreme i voća.
U nastavku donosimo starinski recept koji će ugrijati vaša srca, ispuniti vaš životni prostor neodoljivim mirisom i vratiti vas u najljepše doba u životu, djetinjstvo.
Sastojci:
- jogurt
- šalica šećera
- 2 šalice brašna
- 2 jaja
- 3/4 šalice ulja
- 3 žlice kakaa
- prašak za pecivo
- šećer u prahu
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, te ih u posudi istucite dok ne postignete čvrsti snijeg.
Izmutite žutanjke, postepeno dodajte ulje, mlijeko, brašno, šećer i prašak za pecivo.
Smjesi od žumanjaka dodajte snijeg od bjelanjaka, te dobro izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Odvojite jednake dijelove u dvije posude, a zatim u jednu po izboru dodajte kakao i dobro izmiješajte, kako bi poprimila tamnu boju.
Kalup za kuglof premažite maslacem i polagano sipajte malo jednu, malo drugu smjesu kako biste dobili efekt mramora.
Pecite 30 minuta na 180°C stupnjeva, a prije nego krenete sa serviranjem, posipajte ga šećerom u prahu.