FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina
RECEPT: Mileram pita s limunovom koricom i vanilijom!
Ako volite sir, onda je ovo pita koju ćete obožavati!
Svježi sir i mileram uz tanki sloj prhkog tijesta koji se doslovno topi u ustima! Pita je izuzetno sočna i ukusna, a napravili ste dobitnu kombinaciju ako dodate limunovu koricu i puno vanilije!
U nastavku pročitajte sastojke i recept:
Sastojci za tijesto:
- 4 žumanjka
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 250 g brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- Korica naribanog limuna
Nadjev:
- 400 g milerama
- 500 g svježeg sira
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 4 bjelanjaka
- Žličica arome vanilije
Priprema:
- Za izradu tijesta, potrebno je pomiješati brašno sa šećerom i praškom za pecivo.
2. Dodajte naribani limun, vrhnje i žumanjke. Naposljetku, narežite maslac na manje komadiće i sve skupa izradite prstima.
3. Oblikujte tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmara oko sat vremena.
4. Bjelanjke koje ste odvojili, također spremite u hladnjak. Nakon toga, izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva jednaka dijela.
5. Prvi dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje koji ste prethodno pobrašnili.
6. Okrugli kalup premažite hladnim maslacem i posipajte ga brašnom.
Gotovo tijesto prebacite u kalup. Odstranite papir za pečenje.
7. Izvadite bjelanjke iz hladnjaka, pa ih izradite u čvrsti snijeg.
8. Izrađenom snijegu od bjelanjaka dodajte mileram, sir i vanilije.
Sve dobro izmiješajte i premažite preko tijesta.
9. Drugi dio tijesta razvaljajte na isti način i prebacite preko nadjeva. Višak tijesta odstranite.
10. Vilicom izbodite gornji dio tijesta.
11. Pecite na 180°C stupnjeva oko pola sata. Kada je pita pečena, ostavite je 2- 3 sata da se hladi. Možete ju staviti u hladnjak ako želite.
12. Prije posluživanja, posipajte ju šećerom u prahu!
U slast!
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!