FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

RECEPT: Mileram pita s limunovom koricom i vanilijom!

Nina Stojanov 07. lipnja 2024.

Ako volite sir, onda je ovo pita koju ćete obožavati!

Svježi sir i mileram uz tanki sloj prhkog tijesta koji se doslovno topi u ustima! Pita je izuzetno sočna i ukusna, a napravili ste dobitnu kombinaciju ako dodate limunovu koricu i puno vanilije!

Mileram pita
Mileram pita s limunovom koricom i vanilijom

U nastavku pročitajte sastojke i recept:

Sastojci za tijesto:

  • 4 žumanjka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • Korica naribanog limuna

Nadjev:

  • 400 g milerama
  • 500 g svježeg sira
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 bjelanjaka
  • Žličica arome vanilije

Priprema:

  1. Za izradu tijesta, potrebno je pomiješati brašno sa šećerom i praškom za pecivo.

2. Dodajte naribani limun, vrhnje i žumanjke. Naposljetku, narežite maslac na manje komadiće i sve skupa izradite prstima.

3. Oblikujte tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmara oko sat vremena.

4. Bjelanjke koje ste odvojili, također spremite u hladnjak. Nakon toga, izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva jednaka dijela.

5. Prvi dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje koji ste prethodno pobrašnili.

Mileram pita s limunovom koricom i vanilijom

6. Okrugli kalup premažite hladnim maslacem i posipajte ga brašnom.
Gotovo tijesto prebacite u kalup. Odstranite papir za pečenje.

7. Izvadite bjelanjke iz hladnjaka, pa ih izradite u čvrsti snijeg.

8. Izrađenom snijegu od bjelanjaka dodajte mileram, sir i vanilije.
Sve dobro izmiješajte i premažite preko tijesta.

Mileram pita
Mileram pita s limunovom koricom i vanilijom

9. Drugi dio tijesta razvaljajte na isti način i prebacite preko nadjeva. Višak tijesta odstranite.

10. Vilicom izbodite gornji dio tijesta.

11. Pecite na 180°C stupnjeva oko pola sata. Kada je pita pečena, ostavite je 2- 3 sata da se hladi. Možete ju staviti u hladnjak ako želite.

12. Prije posluživanja, posipajte ju šećerom u prahu!

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!