FOTO by Instagram @aniagotujepl / @domove_czarymary

Dom

RECEPT: Makovnjača – kraljica deserta na svakom blagdanskom stolu

Krešimir Šustić 16. prosinca 2020.

Omiljeni kolač koji nas podsjeća na miris djetinjstva i na naše bake

Jedna od najdražih stvari koje nas vežu za adventsko doba godine su definitivno najukusnija jela i slastice koje nas svojim okusom i mirisom vraćaju u djetinjstvo.

Među njima se posebno ističe kraljica delicija, makovnjača, desert koji su davnih dana pripremale naše bake i servirale na blagdanski stol bogat raznim slasticama.

Kako biste i vi održali dobru staru tradiciju pripremanja jednog od popularnijih kolača na području Hrvatske, donosimo savršen recept uz koji ćete pošteno omastiti brke.

Potrebni sastojci za dizano tijesto:

  • 400 g brašna
  • 80 g maslaca
  • 30 g svježeg kvasca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 1 ribana korica limuna

Potrebni sastojci za nadjev:

  • 500 g mljevenog maka
  • 130 g šećera
  • 300 ml mlijeka
  • žlica maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g grožđica (ako želite)

Priprema nadjeva:

Pomiješajte mak sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom, dodajte maslac, dobro izmiješajte i pustite da se ohladi.

Dodajte mlijeka po potrebi dok nadjev ne postane kao gusta krema.

Priprema tijesta:

Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka s 1 žlicom šećera i brašna te ostavite da se diže na toplom mjestu.

Brašnu dodajte preostali šećer, žumanjke, sol, ribanu limunovu koricu i dignuti kvasac, a zatim zamijesite s mlakim mlijekom u kome je otopljen maslac.

Tijesto dobro izradite rukom, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se ponovno digne.

Nakon što se digne, na pobrašnjenoj podlozi ga podijelite na tri jednaka dijela.

Svaki razvaljajte u pravokutan oblik kako bi bilo ravnomjerno debelo i po mogućnosti razvaljano u što pravilniji pravokutnik.

Premažite trećinom nadjeva i pospite grožđicama, urolajte tijesto u oblik štruce, prebacite u tepsiju premazanu otopljenim maslacem te ostavite da se dižu na toplom.

Kada štruce lijepo narastu, premažite ih razmućenim bjelanjkom po vrhu, stavite u pećnicu zagrijanu na 175°C i pecite oko 45 minuta.

Po želji ovu slasnu makovnjaču pospite šećerom u prahu prilikom posluživanja.