FOTO by Instagram @aniagotujepl / @domove_czarymary
RECEPT: Makovnjača – kraljica deserta na svakom blagdanskom stolu
Omiljeni kolač koji nas podsjeća na miris djetinjstva i na naše bake
Jedna od najdražih stvari koje nas vežu za adventsko doba godine su definitivno najukusnija jela i slastice koje nas svojim okusom i mirisom vraćaju u djetinjstvo.
Među njima se posebno ističe kraljica delicija, makovnjača, desert koji su davnih dana pripremale naše bake i servirale na blagdanski stol bogat raznim slasticama.
Kako biste i vi održali dobru staru tradiciju pripremanja jednog od popularnijih kolača na području Hrvatske, donosimo savršen recept uz koji ćete pošteno omastiti brke.
Potrebni sastojci za dizano tijesto:
- 400 g brašna
- 80 g maslaca
- 30 g svježeg kvasca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 1 ribana korica limuna
Potrebni sastojci za nadjev:
- 500 g mljevenog maka
- 130 g šećera
- 300 ml mlijeka
- žlica maslaca
- 1 vanilin šećer
- 60 g grožđica (ako želite)
Priprema nadjeva:
Pomiješajte mak sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom, dodajte maslac, dobro izmiješajte i pustite da se ohladi.
Dodajte mlijeka po potrebi dok nadjev ne postane kao gusta krema.
Priprema tijesta:
Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka s 1 žlicom šećera i brašna te ostavite da se diže na toplom mjestu.
Brašnu dodajte preostali šećer, žumanjke, sol, ribanu limunovu koricu i dignuti kvasac, a zatim zamijesite s mlakim mlijekom u kome je otopljen maslac.
Tijesto dobro izradite rukom, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se ponovno digne.
Nakon što se digne, na pobrašnjenoj podlozi ga podijelite na tri jednaka dijela.
Svaki razvaljajte u pravokutan oblik kako bi bilo ravnomjerno debelo i po mogućnosti razvaljano u što pravilniji pravokutnik.
Premažite trećinom nadjeva i pospite grožđicama, urolajte tijesto u oblik štruce, prebacite u tepsiju premazanu otopljenim maslacem te ostavite da se dižu na toplom.
Kada štruce lijepo narastu, premažite ih razmućenim bjelanjkom po vrhu, stavite u pećnicu zagrijanu na 175°C i pecite oko 45 minuta.
Po želji ovu slasnu makovnjaču pospite šećerom u prahu prilikom posluživanja.